Изработване на сайт - въпрос

sunny_day

New Member
Здравейте,
първо поздравления за чудесния форум! Сега на въпроса... вероятно заглавието на темата ми не е съвсем правилно, вероятно и въпроса не е особено интелигентен, но желая да имам уеб сайт и относно неговата изработка в мен изникват няколко въпроса.

Да речем, че съм избрала фирма, която да ми изработи сайта, после как се процедира?
1. Договор ли трябва да сключим с фирмата?
2. Самата регистрация на домейна аз или фирмата ще я прави?
освен това...
3. Не съм особено наясно как се работи с "системите за управление на уеб сайт", това ще бъде ли някакъв проблем, от фирмата трябва ли да ми предоставят информация как сама да въвеждам текст или снимки или каквото и да е в сайта ми? Плаща ли се за това допълнително?
4. А и когато домейна изтече, как да го подновя или от фирмата трябва да го съблюдават?

Наистина ще съм благодарна, ако някой ми отговори, понеже искам добре да обмисля нещата и да преценя парите преди да предприема нещо?

От: Изработване на сайт - въпрос

Здравейте,
първо поздравления за чудесния форум! Сега на въпроса... вероятно заглавието на темата ми не е съвсем правилно, вероятно и въпроса не е особено интелигентен, но желая да имам уеб сайт и относно неговата изработка в мен изникват няколко въпроса.

Да речем, че съм избрала фирма, която да ми изработи сайта, после как се процедира?
1. Договор ли трябва да сключим с фирмата?
2. Самата регистрация на домейна аз или фирмата ще я прави?
освен това...
3. Не съм особено наясно как се работи с "системите за управление на уеб сайт", това ще бъде ли някакъв проблем, от фирмата трябва ли да ми предоставят информация как сама да въвеждам текст или снимки или каквото и да е в сайта ми? Плаща ли се за това допълнително?
4. А и когато домейна изтече, как да го подновя или от фирмата трябва да го съблюдават?

Наистина ще съм благодарна, ако някой ми отговори, понеже искам добре да обмисля нещата и да преценя парите преди да предприема нещо?
Здравей, ще се опитам да ти дам отговор на някои въпроси, дано съм ти от полза, но нека някой по запознат колега, също да се обади.

1. Договор ли трябва да сключим с фирмата? - Не е задължително да сключваш договор с фирмата.

2. Самата регистрация на домейна аз или фирмата ще я прави? - Зависи от фирмата, някои предлагат като услуга/бонус домейн, а други просто ти изработват сайта, а ти сам си купуваш домейна и хоста, което е доста лесно, има много фирми за домейни и хостинг услуги.

3. Не съм особено наясно как се работи с "системите за управление на уеб сайт", това ще бъде ли някакъв проблем, от фирмата трябва ли да ми предоставят информация как сама да въвеждам текст или снимки или каквото и да е в сайта ми? Плаща ли се за това допълнително? - Не съм напълно запознат, но не би трябвало да е проблем, нито да се заплаща, мисля, че фирмата е длъжна да обясни на клиента как да работи с продукта, който му продава.

4. А и когато домейна изтече, как да го подновя или от фирмата трябва да го съблюдават? - Както си го купуваш, фирмата ти от където си закупил домейна/хостинга плащаш си преди да ти изтече и те си ти го подновяват. Не се изискват някакви действия от твоя страна освен да си го платиш.

От: Изработване на сайт - въпрос

Всичко зависи от твоите изисквания и изпълнителя (не е задължително да е фирма може и фриленсър. Във форума колкото щеш) каква практика има.
Обикновено големите фирми са тромави и работят по определен план (не са гъвкави).
Договор е добре да се сключи, ако има ясно задание. После да няма "- Ама защо трябва да давам още пари" или "- защо няма това и това на сайта".
Домейна и хоста пак зависи много от изпълнителя. Има такива, които в пакета ти включват задължително, други препоръчително хост и домейн. най-добре е да се включат в общата договорка. Така няма да се занимаваш с тези неща. Те ще те търсят като дойде време за плащане, а и по-евтино се очаква да е.

За съдържанието пак е до договорка. По принцип е редно ти да предоставиш най-малко материалите. И вече има варианти за предварително запълване от тяхна страна, постоянно обновяване (абонамент) или ти всичко. И тук идва въпроса от какъв тип сайт имаш нужда. Статичен или динамичен.

Горе