Колега, казваш, че кризата е направила руснаците богати, после даваш пример с това - как кризата е направила руснаците, които си държат активите в евро - по-богати.
Същото е като да кажем, че виденовата зима е направила българите богати, и да дадем пример с тези българи, които са закупили апартаменти преди кредитите да гръмнат и хиперинфлацията да изяде всичко, но не и бетона.
Но за това, че руснаците са по-богати съм съгласен, целия свят е много по-богат от преди. Развитието е чудовищно. Само преди 20 години говорехме как Китай са символ на мизерия, робство по фабрики и продукти с без грам качество. Сега Китай е развит, богат и произвежда маса high end продукти.
При нас също сме много по-богати, сега от 20 души офис - няма един, дето да не е бил на екскурзия в чужбина поне веднъж предните 365 дни, а повечето дори по няколко пъти. Което може да е повърхностно, но говори много, понеже няма да отидеш за седмица в Барселона, ако бойлера ти тече, примерно.
Колкото до санкциите - аз съм крайно против това извръщение, което се случи. Слагаме санкции, за да "осакатим" руската олигархия. Много хубаво, обаче слагаме санкции на ябълки от полша, домати от България и свинско от Дания. Направо ще съсипем Руската икономика. Която руска икономика се гради на износ на ресурси, каквито ресурси северен поток пренася 51 милиарда кубм2 природен газ на цена около $2 за кубичен метър. Говорим за над $120+ милиарда парички, който Германия + още 3-4 държави плащат на Русия за газ, на година това. Та, ако искахме санкции, които имат ефект - ние избираме износа на ябълки от Полша
Общо взето, мисля че руснаците станаха по-богати въпреки санкциите. Понеже санкциите бяха жалки и медиина каскада, която повлия главно на шепа средни бизнеси в страните от източна европа.