Не съм чувал досега за случай някой да иска да кара колело, но да не го прави, защото щели да го помислят за беден. Честно казано това си е пълна комплексарщина. На мен изобщо не ми дреме кой за какъв ще ме помисли. Има една много хубава поговорка за патката, която много мислила. Ветреещите се гащи обаче са много добър показател, тъй като много голяма част от хората у нас могат да го избегнат, но не го правят. Не става въпрос само за това как изглежда отстрани, ами е и въпрос на комфорт. Обучил съм много хора около мен да ползват сушилни машини и който е пробвал веднъж не се е отказал без значение какъв му е социалният статус. Просто това е едно от удобствата, наред с вътрешната тоалетна, които всеки обикновен човек няма логична причина да не ползва. За богатите хора вече да не говорим.
Между селянията като душевно състояние и хора от село няма нищо общо. Много добре знаете, че са коренно различни двете неща. Всъщност хората на село са много по-напред от тези в града и са по-склонни да си плащат за неща, които няма нужда сами да вършат, защото имат по-важна работа. Търговията със стоки и услуги там върви много по-интензивно. Плаща се масово за всичко. Пазаруват се яйца, мляко и други неща, наемат се хора за 5 лв. да ти прекопаят градината примерно и т.н. В нашето село си има много добри електротехници, специалисти по ВиК и всякакви други кадри, които постоянно имат поръчки и могат да си позволят да държат поносими за всеки цени. Много ясно, че в такъв случай всеки ще предпочете услугите им вместо да се прави на баш майстор.
Всичко това има пряка връзка с икономиката. Епичните домашни ремонти са най-подходящи като пример. Губиш месеци, блъскаш се като грешен дявол, прахосваш безкраен брой часове и нямаш време за адекватна почивка. От това няма как да не страда основната ти работа, тъй като неминуемо я жертваш. Вместо да мислиш как да изкараш повече пари или да си осъвремениш познанията в областта, в която работиш ти се чудиш как точно да залепиш плочките или четеш в нета инструкции как се монтира ламиниран паркет. Накрая паркетът скърца, а плочките след няколко години почват да се отлепят или просто нямат равни фуги и не са на еднаква височина. Понеже всички останали хора правят като теб майсторите, налични на пазара нямат достатъчно работа и са принудени да държат високи цени, нямат възможност да трупат опит и не са много добри. Това важи за всички области, без значение дали става въпрос за слагане на теракот, правене на сайтове или нещо друго. Българите трябва да се научим да си ценим труда и времето, защото са ценни ресурси, а ги прахосваме и това не е особено разумно след като живеем в период на перманентна криза.