Има няколко точки за обмисляне:
1. Дали ще възложиш на някой да ти направи базов магазин с някоя от готовите системи за онлайн магазин - Опънкарт, Престашоп и прочие (във форума има много изписано и сам ще прецениш) - те са безплатни и ще трябва да платиш на някой да ти го настрои (изключително не препоръчвам да тръгваш сам да си правиш веднага, може след време, като станеш "по-печен") + плащане за някои базови модули (за тях по-долу). Другия вариант е да използваш някои от готовите български системи за магазин - Лятната количка, На Суперхостинг беше Shopiko, има и други, при които се плаща месечна такса - там не плащаш за създаване на магазина. Сам сядаш и си цъкаш продукти и прочие.
2. Трябва да знаеш какво искаш да има в магазина - не са само продуктите. Има различни модули, с които правиш бизнеса по-лесен - например Аналитикс, за да си следиш какво става в сайта, колко хора идват, какво правят, какво гледат и колко време и прочие, има модули, за да стане сайта ти по-атрактивен. За дрехи например трябва да имаш филтър по размери, цвят, сезонност може би.
3. Трябва да решиш как ще комуникират клиентите с теб - телефон, чат, онлайн форма за контакт или въобще няма да могат да се свързват с теб - за БГ реалността това не е препоръчително. Ще могат ли да правят поръчки по телефон или само през сайта, само наложен платеж ли ще има или и с карта, или пейпал.
4. С кой куриер ще работиш, до офис на изпращача ще носиш ли или ще идва куриера при теб да взима стоката.
5. На дропшипинг ли ще работиш, или при всяка заявка ще ходиш до някой склад да взимаш и пращаш или ще си заредиш стока - предполагам този капитал е само за създаването на магазина, отделно за стока, отделно за маркетинга.
6. Да, маркетинга - без дори и елементарен маркетинг магазина ще е неуспешен - разбирай пари за реклама, като маркетинга включва много други неща и рекламата е само малка част от него. Адуърдс - трябват пари, социални мрежи - трябват пари, SEO - трябват пари, банери - трябват пари.
Друг важен аспект на маркетинга е името на магазина, разбирай домейна - лесен израз ли ще гониш - например **** или развитие на бранд - например -***** - в дългосрочен план и за сериозни проекти бранда е препоръчителен.
7. Законите - нищо сложно, като цяло - цените трябва да с ДДС, трябва клиента да има право да връща стоките до 15 дни без никакво обяснение, това да е описано в общите условия, не трябва да спамиш с мейлите.
8. Ще имаш онлайн магазин - хостинга е много важен за всеки собственик на сайт. Аз препоръчвам Суперхостинг и хостинга на админите на форума. Ползвам и двата варианта и съм много доволен.
Не претендирам за пълнота (малко съм уморен вече), но това са все основни моменти, за които трябва да помислиш. Всички те трябва да имат твоето решение. Не може да пропуснеш някой от тях или да го подцениш.
Успех, и повярвай ми, имаш много да разучиш. И все пак по някое време трябва да действаш, че само с разучаване няма да стане.
P.S. Оказва се, че вече има такъв магазин Смехурко
.