От: Има ли бъдеще във форумните платформи?
Като отбелязах предимствата и недостатъците при двата вида "общуване", нямах предвид, че са съвсем наравно, а че е напълно в рамките на нещата на едни да им харесва единия вид общуване, а на други другия.
Зависи форумът с каква насоченост е и какви са потребителите като толерантност и темперамент. Ако преобладават самодоволните, самоуки, но писали достатъчно, за да се разбира като имащи опит и по-полезни за общността, тогава се започва с една предубеденост и дискриминация. Ако самият форум позволява да се обсъждат и съвсем ежедневни и човешки теми, би могло да се създаде една по-задушевна и приятна атмосфера. Като цяло искам да напиша, че форум /ите/ биха могли да са и приятно място за прекарване на времето, а не само за губенето му. Аз съм споменавала преди време, че като имах чисто личен труден период именно комуникацията ми с хора от форум много ми помогна. Изключително дори. Но с времето, не знам дали е омръзването или изчерпването, факт, че се губи интерес и вдъхновение.
Във ФБ е доста различна плоскостта, на която се осъществява комуникацията. Там сам си си модератор и ако някой те дразни или не ти харесва, лесно се трие или блокира. И забравяш за този "човек"/име. Тук, дори да игнорирам няколко човека, те ще продължават да виждат какво пиша и винаги могат да си се заяждат, да правят забележки за граматиката или пълния член. Така всъщност не си помагаме много. Нито аз на тях, като си тренират способностите на редактори и коректори/даскали, давайки им съответно материал, за да са на ниво, ни то те на мен като ми показват, че винаги ще има хора, които не ме харесват. Поради една или друга причина- било от завист или чиста човешка злоба.
Във ФБ пак има вероятност да засека такива хора, но по форумите е масово.
С две думи, ако искаш да видиш какво си за хората, влез във форум и попиши малко. Те ще умрат, за да ти го покажат.
Ето например, влизам днес във ФБ и понеже не се интересувам от клюки, а предимно от красиви фотографии, картини и музика, видях доста красиви неща и ми е много хубаво и приятно на душичката
Мисля си, ако вляза тук, в този форум, дали емоцията ми би била същата- не, едва ли.
За това платформите и форматите като ФБ и Туитър биха имали повече бъдеще от форумите.
Вместо тук, или където и да е по други форуми, да се разправяш и да спориш виртуално с непознати, не пречи да го правиш в определени групи и в социалните мрежи. Там знаеш, че дори някой да се осмели да те обиди, ще е веднъж и ще го блокираш.
Може и да греша. Но печелят адаптивните, а не правите. :twisted: