kreten
New Member
От: От: Има ли ляп в сайтовете за рецепти
е, не, не, не - аз няколко пъти казах - няма да копирам едно към едно. имам доброто желание и намерение да пренапиша рецептите. в общи линии смятам да постъпя така:
- стандартни рецепти дето всички ги имат и изобщо не се знае кой от кого е копирал - примерно зелеви сарми - с малки разлики, зелевите сарми са си кайма, ориз и листо от кисело зеле. ся един писал повечко червен пипер, друг добавил чубрица, трети добавя дори соев заместител ама сармата си е сарма. там първоизточник на рецептата з амене няма. въпросът е да се напише чисто и ясно описание, да се оформят съставките и да напиша един калкулатор за различни порции
- наистина уникални рецепти - начи има рецепти дето са базирани на някаква стандартна рецепта ама имат подчертан елемент на уникалност. е, днес видях бисклитена торта като камионче. начи това както и да го описвам уникално не можеш си го представи. трябва да се види снимката и най-добре да се цитира описанието на първоизточника. такъв първоизточник си заслужава жив линк и единствения мой принос е калкулатора за порции и описването в стъпка по стъпка
рецептите са си рецепти - сигурно 8 от 10 са стандартни рецепти изкопирани (чети откраднати) от старите рецептурни книги на баба от светлия социализъм. факт.
за снимките вече казах - няма да парся снимки от бг сайтовете. ще ги ползвам само за ориентир и ще се опитам да намеря снимки от сръбски, македонски или руски сайтове. ако няма - няма. ако има с чиста съвест ще си посоча източника.
организирането на една стара информация по начин удобен за потребителя не е порочна практика.
Колкото до хората "от форума с такива сайтове" - аз ако ще парся ще парся и техния, ням анужда да ми го пращат на лс. ако има читави и уникални рецепти ще получат линк, ако рецептите им са парсени от други сайтове и са "слагате боба, солта, лука и пипера и варите до омекване" сори ама линк няма.
Не съм много сигурен, че некой "от форума с такива сайтове" ще пише, при положение, че он си пише парсер. На ти сайта ми, гепни го, цепни го... Възниква ситуация.
е, не, не, не - аз няколко пъти казах - няма да копирам едно към едно. имам доброто желание и намерение да пренапиша рецептите. в общи линии смятам да постъпя така:
- стандартни рецепти дето всички ги имат и изобщо не се знае кой от кого е копирал - примерно зелеви сарми - с малки разлики, зелевите сарми са си кайма, ориз и листо от кисело зеле. ся един писал повечко червен пипер, друг добавил чубрица, трети добавя дори соев заместител ама сармата си е сарма. там първоизточник на рецептата з амене няма. въпросът е да се напише чисто и ясно описание, да се оформят съставките и да напиша един калкулатор за различни порции
- наистина уникални рецепти - начи има рецепти дето са базирани на някаква стандартна рецепта ама имат подчертан елемент на уникалност. е, днес видях бисклитена торта като камионче. начи това както и да го описвам уникално не можеш си го представи. трябва да се види снимката и най-добре да се цитира описанието на първоизточника. такъв първоизточник си заслужава жив линк и единствения мой принос е калкулатора за порции и описването в стъпка по стъпка
рецептите са си рецепти - сигурно 8 от 10 са стандартни рецепти изкопирани (чети откраднати) от старите рецептурни книги на баба от светлия социализъм. факт.
за снимките вече казах - няма да парся снимки от бг сайтовете. ще ги ползвам само за ориентир и ще се опитам да намеря снимки от сръбски, македонски или руски сайтове. ако няма - няма. ако има с чиста съвест ще си посоча източника.
организирането на една стара информация по начин удобен за потребителя не е порочна практика.
Колкото до хората "от форума с такива сайтове" - аз ако ще парся ще парся и техния, ням анужда да ми го пращат на лс. ако има читави и уникални рецепти ще получат линк, ако рецептите им са парсени от други сайтове и са "слагате боба, солта, лука и пипера и варите до омекване" сори ама линк няма.