Има ли място за притеснение? Въпрос към програмисти

flex0

New Member
Здравейте, с бизнес партньора се разделихме малко преди старта на уеб проекта, като той ми изплати неговата част. До тук добре, но понеже си имам 1 на ум за човека искам да попитам ако има достъп до admin панела, може ли да направи нещо със сайта? Говорим няма достъп до хоста, но има до админ и контролния панел. Притеснява ме дали може да свали по някакъв начин сайта от там т.к става дума за доста скъп проект и ако има такава възможност нищо не му пречи да си го свали и да си го направи същия на негов си хост( казвам това, т.к от трети лица чувам, че го обмисля)?

Има ли място за притеснение?

От: Има ли място за притеснение? Въпрос към програмисти

ЕСТ, че има.
Ограничи му достъпа до контролния панел и да годуха.
Ако ползвате CMS за сайта можеш да споделиш кой е, ако не търси хората които са правили сайта да ограничат достъпа на тариката.

Аз го ограничих вече, може би не се изразих правилно, въпроса беше че имаше на разположение 2 дни преди да го огранича.... Надявах се понеже хоста и админ панелите са с различни пароли да не би могъл да е свършил тая работа, но...

Аз го ограничих вече, може би не се изразих правилно, въпроса беше че имаше на разположение 2 дни преди да го огранича.... Надявах се понеже хоста и админ панелите са с различни пароли да не би могъл да е свършил тая работа, но...
След като не казваш какъв CMS ползвате няма как да кажем дали е успял да свали нещо.
А ти смени всички пароли сигурно?

Извинявай, аз не съм на "Ти" с програмирането и дори не зная какво е CMS. Наехме фирма, изработи проекта като се погрижиха за хостинга и в крайна сметка, понеже хостинга е на мое име само аз имах паролите за там, за панела ги имахме двамата. Хостван е в Суперхостинг, ако от тук може да съдите за нещо :(...

От: От: Има ли място за притеснение? Въпрос към програмисти

Извинявай, аз не съм на "Ти" с програмирането и дори не зная какво е CMS. Наехме фирма, изработи проекта като се погрижиха за хостинга и в крайна сметка, понеже хостинга е на мое име само аз имах паролите за там, за панела ги имахме двамата. Хостван е в Суперхостинг, ако от тук може да съдите за нещо :(...
Зависи от контролния панел какви функции имаш.
Ако може да се качват/редактират файлове е възможно да е свалил нещо.

Но не се психясвай толкова. Щом сте заплатили на фирма имате и някакви документи за собственост на софтуера.

От: От: Има ли място за притеснение? Въпрос към програмисти

Смени паролите навсякъде.

След това сключи с тоя пич споразумение, че се отказва от всякакви бъдещи ползи и си го прибери някъде. Не е нужно да е пред нотариус. И си чегъртай.

Ако сте били фирма е по-сложно - обърни се към адвокат.

Достатъчни са 5 минути, за да се създаде FTP-потребител, както и MySQL-потребител. Може да си е наплякал колкото иска потребители. Ако е имал достъп до файловете с 2 реда код може да си остави backdoor в някой от скриптовете и после от там да си сваля и да си качва файлове или пък да трие. За подобни неща не се иска нито много време, нито много акъл. Просто хубаво трябва да се огледа, дали някъде няма нещо съмнително. Бих започнал от PHPMyAdmin и FTP-акаунтите.

От опит: в такива случаи човека е знаел, че скоро ще се разделяте и ако има малко мозък си е планирал нещата - копирал е пощите, документите и е свалил от къде каквото може (с помощта на по-опитни познати или е платил на някой за целта). Така че вече е късно.

Виж ако няма мозък или е честен човек (двете трудно се отличават) няма за какво да се притесняваш.

По принцип всичко казано дотук е вярно. Ти обаче не уточняваш едно друго, изключително важно обстоятелство - защо сте се разделили. Или, по-точно, дали имаш реална причина за притеснение, че той може да иска да навреди на проекта ти по някакъв начин.

Горе