Имотите в балон ли са?

blackout8

Well-Known Member
Black and Yellow Grunge Cooking Youtube Thumbnail.png

От известно време активно се говори как кредитите водят до балонизиране и прегряване на пазара на 🏠имотите, но дали е така? Дали официалните данни и статистика показва друг? Във видеото ще разгледам тази основна хипотеза, като съпоставя днешната динамика на имотния пазар, спрямо балонът, който беше през 2008/9 година.

Предполагам, ще има не малко изненадани, така че ще ми е интересно да прочета какво мислите и какво в вашето инвестиционно решение към днешна дата - инвестирате или продавате?
 
Имотите се движат с цената на инфлацията, дори може да се каже че ръста им е по-нисък от този на заплатите.
Освен това има реално търсене - повечето сгради се изкупуват на акт 14.

Строителните материали поскъпнаха страшно много, което вдигна много и цената на имотите.

Според мен няма балон.
 
Не знам дали има балон, но определено не са на реалната си стойност. Жилище по половин милион и нагоре в град като София, например, е малко странно като икономическа логика, имайки предвид какво представлява самия град и всички услуги, които се предлагат в него. Може би това може да ти отговори:


Пълен леш. Къща в Дъндолк, Ирландия идва толкова като тук тристайка в краен квартал, старо строителство. В Дъблин са по-скъпи с 30-40%.
 
Имотите достигнаха цената си от 2008 най накрая - бяха нужни 15 години :) тези купили на предния връх да могат да продадът и да излязат на парите си

Разликите с 2008 - тогава средната заплата беше 500 лв не 2500лв

И все пак София си е бачкаторски град и ако някой може да избира да си знаете че избор има:

На една позната майка и която има повечко апартаменти от дадена земя за строеж, продаде апартамент в Надежда и и купи къще Испания в едно селце на около 60 километра от Малага - Коста Дел Сол като къщето освен че е на 60 км по магистралата (за 30-40 минути си там) е на около 20 км от брега ... за 15-20 минути си на плаж спазвайки ограниченията - ако предпочиташ по безлюдно от да се буташ с туристите

Къщата е купена някъде към края 2023 началото на тази тя сега е там прави ремонти...
 
Който е излизал на запад знае че цените на имотите в България НЕ са високи.
Италия, Испания, Гърция, а също и Сърбия и Черна гора навсякъде цените в и в близост до голям град или столица са доста по-дебели от тези тук.
Да не говорим за Англия и Германия.
Да, в малки селца и градове по Испания и Италия може да се намери хубав имот на доста прилични пари, но не и в голям град или столица, където вече цените скачат жестоко.
За тоя балон тук се плямпа от десетилетия.
Нищо няма да се пука. Потреблението в световен мащаб расте, цените на всичко се вдигат с или без спекула.
Проблемът тук е не толкова, че имотите са скъпи, а по-скоро заплатите ниски :)
 

Горе