Такива компании винаги възстановяват, след такива издънки, винаги е едно и също
Я кажи как виждаш Теслата, че наистина нямам време да се задълбочавам. Дори не знам на какво се дължи тоя връх?
Върхът се дължи на това, че Тесла е супер компания и не веднъж съм го отбелязвал
. Тя вече далеч не е само автомобилна компания, а с инфраструктурата си от зарядни станции в Америка и Европа, Тесла е лидер в енергията за EV-тата. Те даже вече продават енергия от тези станции на други автопроизводители, т.е. другите марки могат да зареждат на станциите на Тесла.
Иначе последният ПИК в цената на компанията се дължи на това, че Rent-a-car компанията Hertz поръча 100 000 броя Тесла модел 3 и общо взето от Hertz споделиха, че намерението им е през следващите години всичките им 500 000 автомобила да са електрически. След тая новина Тесла мина 1 трилион долара market cap.
Сега, аз лично, инвестирам в компанията много отдавна
. И тогава всички казваха, че това е нереално, че няма основание за такава цена и т.н. Ами вече 3 години цената само се вдига, отчетите на компанията са за все повече продажби. За последните 10 години Тесла, ако осредним на средно годишна база цената, е връщала по 65% средно годишно, което ще рече, че $1000 инвестирани преди 10-тина години сега биха стрували $150 000
. Аз също съм много нагоре, но аз не смятам да продавам и да прибирам печалби, тъй като моят хоризонт е много надалеч. Ако мога, най-вероятно изобщо и няма и да продам никога, Buy & Hold forever!
.
Говори се, че скоро ще има и смартфон на Тесла, който ще използва сателитите на Starlink и ще копае криптовалута
. Виждате как Тесла си изгражда една среда от всякакви услуги, тяхна си система, и общо взето още е на много ниско ниво, защото предстоят още много услуги, които тепърва ще претърпяват иновации и Тесла ще е лидер в това. От 2 до 5 години следва да се получи и лиценз за РобоТакситата, безпилотният лиценз в САЩ, който Тесла ще придобие и фактически такситата ще са без шофьори и ако вие притежавате Тесла, ще може да я пускате вечер докато спите да си работи като такси и да ви изкарва пари
.
Камионите и те навлизат лека полека и когато автопилота, който няма нужда от шофьори е наличен, той ще се интегрира и при камионите естествено...
Това е малка част от фактите за компанията. Аз лично вярвам, че ще продължава нагоре, но пак казвам, че аз цена не гледам. Аз инвестирам в бизнеса, бизнес модела, който Тесла прави. Цената няма никакво значение за мен в момента, тъй като смятам, че дългосрочно тя ще е нагоре и то доста нагоре. Просто вкарвам парите си в тази компания, очаквайки да ми носи доходност от поне 10-20% за годините напред, това е.