Инвестиционно злато и сребро

V.Andreev

Well-Known Member
Здравейте,

Не намирам подобна тема и реших да направя тази.
Някой колега има ли опит с инвестиционно злато или сребро?
Било то в всякаква форма.

Благодаря за информацията.
 
От: Инвестиционно злато и сребро

Нали знаеш, че когато купуваш (продаваш) физически злато плащаш солена комисионна на търговеца? А когато купуваш сребро освен комисионната плащаш и ДДС.

Може да е по-изгодно да се спекулира с финансови инструменти, отколкото с ценни метали. Например договори за разлика (CFD), борсово търгувани фондове (които инвестират в ценни метали).
 
Последно редактирано:
От: Инвестиционно злато и сребро

Нали знаеш, че когато купуваш (продаваш) физически злато плащаш солена комисионна на търговеца? А когато купуваш сребро освен комисионната плащаш и ДДС.

Може да е по-изгодно е да се спекулира с финансови инструменти, отколкото с ценни метали. Например договори за разлика (CFD), борсово търгувани фондове (които инвестират в ценни метали).

Инвестиционното злато е от малкото стоки, напълно освободени от ДДС. Това го прави изключително атрактивна инвестиция с цел защита от инфлация, валутни кризи и дори войни.
Според мен ти говориш за бижутерско злато.
 
От: Инвестиционно злато и сребро

Не, аз говоря за среброто.

Обаче и на него са му намерили цаката:

Всички посочени цени на сребро продава са с включен ДДС, а цените купува са без начислен ДДС. В случай, че юридическо лице купува сребро с цел инвестиция, има право на възстановяване на платеното ДДС и в момента на обратна продажба към нас, ще начисли ДДС върху цената 'купува' към момента.

По този начин юридическото лице ще плати ДДС само ако е на печалба (ще плати ДДС върху разликата между покупната и продажната цена, ако тази разлика е положителна в негова полза). Или поне аз така го разбирам.

Ако купуваш като физическо лице на практика "даряваш" принудително 20% ДДС на държавата.

Разликата между цената "продава" и "купува" е около 15-20%. Сравни тази разлика с разликата между цената "купува" и "продава" при CFD e 0,07%-0,08% (от седем стотни до осем стотни от процента!). Значи ако си инвестирал във физичско злато и цената на златото се повиши с 15% ще си на нула (защото 15-те процента ще ги подариш на търговеца). Ако цената не се промени си на загуба 15%. Договорът за разлика може да го продадеш веднага (през работно време) за части от секундата (на пазарна цена!). Докато физическото злато може да ти отнеме няколко часа до няколко дена да го продадеш.

Ето например цената в долари в платформата за търговия на Бенчмарк:
cfde.png


Недостатъка на варианта с CFD е, че ще трябва след няколко месеца когато изтече контракта наново да отвориш позиция, обаче разходите за това не са големи (0,08% + разликата в цената между двата контракта). 10 подновявания ще ти струват един-два процента (сравни го с 15-20% комисионна на търговеца на злато).
 
Последно редактирано:
От: Инвестиционно злато и сребро

За съжаление в нашата (тук щях да напиша едно прилагателно, но ще го спестя) държава инвестиционното сребро се облага с ДДС. И за физически лица не е удобно да инвестират в сребро. Обаче някои спекуланти смятат, че среброто има по-голям потенциал за растеж от златото.

Има начин това да се заобиколи - купува се среброто от Естония и куриер от ваше име и за ваша сметка го взима от търговеца и ви го носи у дома. Това подчертаното е много важно - защото само така се избягва облагане с ДДС по законен начин. Само цената на доставката се облага с ДДС.

За съжаление това е свързано с разходи - банковият превод от българска банка до банка в еврозоната е скъпо. Не е като банков превод от банка в еврозоната до друга банка в еврозоната. Алтернативата - плащане с дебитна или кредитна карта - също е скъпа.

Ето един пример за разходите по плащане и транспорт. Пак излиза по-евтино от плащането на ДДС, обаче вдига разликата между цената "продава" и "купува" (освен ако не намерите друг като вас, който е склонен да плати малко повече за да си спести облагането с ДДС).

100 монети Canadian Silver Maple - 1 oz 2013 = €2,527.00
Транспорт:
Shipping: €79.00
Insurance: €10.11
Total: €89.11
Общо: 2616.11

Това важи само ако преведете парите в естонска или шведска банка. Тоест имате разходи по превод, които се плащат на банката, която ползвате. Ако имате европейска банкова сметка - добре. Ако имате българска - плащате солени банкови такси.

Ако изберете плащане с дебитна/кредита карта ще платите €30.79. Тоест ако купувате 100 монети ще имате разходи за плащане с дебитна карта и разходи за транспорт около 5% (което е по-добре от 20% ДДС). За двойно повече монети - таксата за плащането с карта е €61.12, а цената на транспорта е €109.22 (около 3,4% от цената на монетите).

Тоест може и да излезе по-изгодно да плащате с банков превод, може и да не излезе (зависи банката какви такси ще натресе - може да се окаже, че някоя от банките кореспонденти да си е удържала такса и получателят е получил по-малко пари, после разправии... дори и да платите максимално възможната такса - т.е. за превод OUR - пак може да има такса на банките кореспонденти, които ще бъдат удържани от изпращаната сума, като тази удръжка е предварително неизвестна - пробвайте да разберете като питате вашата банка - или ще ви кажат, че няма такава такса или ще кажат, че не знаят, но предполагат, че е едиколко си).

Примерът е от сайта libertysilver.ee. За по-големи количества отказват плащане с дебитна/кредитна карта - искат банков превод.

n507df.jpg


Във форума на инвестор.бг бяха намекнали, че Тавекс предлага подобна схема. Някой пробвал ли е от там да купува без ДДС (по законен начин)?

bbelev каза:
Ще предлагаме сребро в новите магазини в Серкида мол и Хермес парк другата година. За съжаление в България среброто не е освободено от ДДС и затова марджина му се увеличава значително. За по големи инвеститори обаче имаме решение - монетите с номинал са без ДДС в Естония, включително и монети от 1 кг сребро, проба 999. От българския клон ще асистираме всеки който пожелае да инвестира в сребро за сделка минаваща през компанията майка в Естония.

Редакция: От Тавекс казаха, че не предлагат подобна схема за избягване на ДДС.
 
Последно редактирано:
От: Инвестиционно злато и сребро

Аз имам, в другата тема за валутите коментираме това. Какво точно те интересува за злато и среброто. Хепи ти е дал основните насоки.
 
От: Инвестиционно злато и сребро

Ако имаш идея да печелиш добри суми трябва и да вложиш. Предлагам да купуваш не от банките тук а от Тавекс и то само Valcambi чиста проба 9999. Обаче трябва да следиш внимателно и то постоянно цената му. С другите турски боклуци или австралийски кенгура няма смисъл. Разигравал съм ги и няма големи печалби там.
 
От: Инвестиционно злато и сребро

Темата е от 2011 година, вдигнах я само за да уточня това за среброто и ДДС-то и за да напиша онзи въпрос.

Ако някой има идея как да се купи сребро с по-малко разходи и без ДДС - да пише.

Ако се направи обща поръчка цената на разходите може да падне - в примерите по-горе се вижда, че при 100 монети разходите са 5%, а при 200 монети разходите са 3,4%. Проблема с общата поръчка обаче е в доверието - дали този, който получи пакета с монети после няма да изчезне (ако са му платили предварително). И дали ще даде истински монети или фалшиви.
 
От: Инвестиционно злато и сребро

Ако имаш идея да печелиш добри суми трябва и да вложиш. Предлагам да купуваш не от банките тук а от Тавекс и то само Valcambi чиста проба 9999. Обаче трябва да следиш внимателно и то постоянно цената му. С другите турски боклуци или австралийски кенгура няма смисъл. Разигравал съм ги и няма големи печалби там.

За краткосрочна спекулация монетите и кюлчетата не са подходящи. Ако искаш да спекулираш краткосрочно - ползват се платформи за търговия като MetaTrader, тези на ДелтаСток, БенчМарк и т.н. При последните две има възможност да се спекулира с (договор за разлика върху) борсово търгувани фондове (без марджин - т.е. без лихви). При договорите за разлика върху злато има разходи за затваряне на позицията и отваряне на нова (защото срока на контракта е изтекъл).

Монетите и кюлчетата са алтернатива на пенсионното осигуряване. Купуваш сега и продаваш само ако непредвидено ти потрябват пари или е дошло време за пенсия (не можеш да работиш и ти се налага да продаваш златото за да си покриваш разходите).
 
От: Инвестиционно злато и сребро

Аз говорих за дългосрочна инвестиция. Бачкаш купуваш кюлчета и след 5 години продаваш всичко. Печалбата е добра. Доста по добра от това да си отвориш депозитна сметка в някоя банка и да чакаш от лихви...
 
От: Инвестиционно злато и сребро

Има смисъл да продаваш всичко (наведнъж) само ако смяташ да си харчиш парите наведнъж (примерно си пестил за жилище и е дошло време да го купуваш). А и не знам дали 5 години ще е достатъчно ако се купи веднага. Защото златото може да падне и да се вдига до същото ниво още много години - подобно на кризата около 1980 година.
 
От: Инвестиционно злато и сребро

Да затова говорих. Ама виж последните 10 години цената на Златото. Стига сме се връщали 100 години назад.
 
От: Инвестиционно злато и сребро

Пазарните балони са се случвали през миналия век, през този век пак ще продължат да се случват.
 
От: Инвестиционно злато и сребро

Грешен пост
 
Последно редактирано:

Горе