От: Искам да уча PHP и да правя сайтове сам
Ще се включа и аз. Напомняш ми на мен, когато започнах преди няколко години. Беше доста трудно в началото поради липса на добри уроци. Имаше доста хора, които не си разбираха съвсем нещата, но правеха уроци колкото да покажат, че знаят нещо, или просто да сложат повече инфо в някъв форум, сайт, етц.
Уроците на gatakka са ок долу-горе. Ще научиш разни неща около езика. Mysql уроците са ок долу-горе, но за да го научиш добре ти трябва някоя книга, където се започва с информация за relational algebra / calculus. Без нея няма да можеш да правиш добри ефикасни заявки или поне да знаеш как работи базата данни на основно ниво без оптимизации.
Прочети ето тази книга Ramakrishnan r. & Gehrke J.: Database Management Systems, 3rd. ed, McGraw-Hill, 2003 до страница ~173. Всичко друго ще ти е в помощ, но задължително я прочети до там поне.
Та, както казах, напомняш ми на мен. Започнах с PHP, но след известно време разбрах, че няма смисъл да продължавам с него. Не е интересен, не можеш да правиш кой знае какво с него, други езици предлагат същото за уеб, но пък имат и други страни. Примерен езици биха били Python, Java, Ruby, Javascript.
С тези 4 спокойно можеш да се занимаваш с уеб разработка (с някоя библиотека в случая) и съответно програмисти за точно тези езици се търсят много, защото това означава качество. Сериозни фирми търсят и са готови да плащат добри заплати. От друга страна при PHP има доста програмисти особено в България. Спомням си как всички масово го учиха и пишеха на него, но просто няма смисъл. Не предлага нищо и не е езикът на бъдещето със сигурност. Ще губи популярност лека-полека и по някое време ще се задържи заради code base-a, който вече е налице.
Ако не гониш високи цели, то PHP ще е добре за теб. Проблемът е, че по някое време ще стигнеш тавана и ще трябва да почнеш отначало. PHP също ще те е научиш вече на много лоши практики и ще ти е трудно да мигрираш към по-нормален език и да научиш нещата правилно.
Аз лично бих ти препоръчал да почнеш Java. Езикът е сравнително лесен, приятен и има много възможности - десктоп, уеб, мобилни приложения. Има и някакво количесто игри, които са дори писани на него. Овен това учи на добри практики. Няма да те научи на всичко, но ще те научи на много повече от php.
Ето ти добри уроци за Java:
http://mooc.cs.helsinki.fi/programming-part1
http://mooc.cs.helsinki.fi/programming-part2
Онлайн безплатни уроци. Това е материалът, по който учат студенти в Uni of Helsinki. Доста са добри. На английски са, но като програмист се изисква от теб да знаеш английски. Ще те научат на основни идеи в програмирането и изрази, ооп, структури от данни, доста прост GUI и т.н.
След тях ще можеш да продължиш с бази данни - тези, които ти пратих. И после може да продължиш с уеб дев с Java или евентуално към нещо друго.
Това ще те доведе до никъде. Ще има още много да учиш. Просто помни, че да подхождаш "алчно" (грийди) няма да ти даде най-добрия отговор в твоя житейски път.
Но дори да си кажеш. че Java не е за теб, пак ще си научиш полезни неща за следващия ти език или интерес или там квото ще да е.