Истината за енергетиката в България и АЕЦ Козлодуй

blackout8

Well-Known Member
[video=youtube;2Op6mTDeMLk]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2Op6mTDeMLk[/video]
 
От: Истината за енергетиката в България и АЕЦ Козлодуй

Неграмотността е голям проблем на нашия народ през последните 20-тина години, която не подминава и управляващите. Неграмотността е скъп лукс, който в момента плащаме и ще продължаваме да плащаме. Не разбирам защо се опитваме да строим нова централа вместо да правим пореден блок (или да ремонтираме някой от старите) в Козлодуй. Единственото, което ми идва на ум, е гигантско източване на държавата (от по-голям проект по-лесно и повече се краде).
 
От: Истината за енергетиката в България и АЕЦ Козлодуй

Блеки уж си умно момче а се занимаваш с глупости.

Първо незнам защо хората си мислят че е имало преговори за влизането ни в ЕУ - Не преговори нямаше имаше ултимативно налагане на условия с цел протакането на влизането или въобще отказването на тези държави от присъединяване.
В ЕУ никой не ни искаше - не случайно БГ и Румъния бяха отделени в отделна група и направиха всичко възможно за да ни откажат или забавят от присъединителният процес.

Второ ако нямахме шанса точно в този момент държавата да се управлява от НВ Цара - Вервайте ми още нямаше да са ни приели нито нас нито румънците. Симеон може медиите у нас да го сринаха по поръчка но в Европа като част от монархическите родове има необходимите връзки и лобита. Не знам дали си спомняте но договорът за присъединяването на БГ и Румъния беше подписан в Италия в двореца на баба му.

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски ще присъства на траурна церемония за погребението на кралицата-майка Елизабет в Лондон. След края на траурната церемония обаче Симеон Сакскобургготски ще обядва в Бъкингамския дворец, като роднина на британското кралско семейство.

Годината е 2002г. Дали ако министър председател беше Костов Станишев Първанов или който и да е друг щеше да присъства там.

Трето това че затворихме два стари реактора не виждам по никакъв начин да е навредило повече на държавата от ползите които получи с присъединяването си - Какво значение щеше да има ако два стари реактора произвеждаха ток който ние го изнасяме на безценица за съседни страни - да не е тока за БГ потребителите да бъде по евтин?

Българите сме прост народ за това и сме на този хал.
 
От: Истината за енергетиката в България и АЕЦ Козлодуй

Манта, не казвам нищо - и аз съм съгласен че имаше яко притискане, ама и политиците направиха някой лев. Идеята беше малко ретроспекции и да се види колко са кадърни всичките и как "работят за нашето благо" :D
И как да им се доверим, те едни пътища не могат построят като хората(образно казано), та АЕЦ ще строим. Аз съм го казвал, да иде частника без значение кой, спокойно може се направи листаване на лондонската борса едно ИПО и после още едно но в пъти по-малко в София - да се намери финансирането и да се почне - ние ще играем със земя и лицензия. Но от там насетне всичко да е по пазарен принцип, без д-вни гаранции и изкупни цени. Нека ако се иска и 5 да направят!
 
От: Истината за енергетиката в България и АЕЦ Козлодуй

Така наречената ти ретроспекция е част от кампанията за омаскаряването на Цара и в момента се използва със същата цел в посока М.Кунева която към момента е единствената реална алтернатива пред ГЕРБ за хората които никога не биха пипнали червената бюлетина.

На няколко пъти тук във форума съм писал относно това че сме прост народ и че нямаме политическа култура - Че гласуваме по симпатии а не по рационалност - Точно това използват манипулаторите на общественото мнение дайте да очерним Кунева че си е свършила всъщност добре работата та да я батисаме на изборите.
Същите тези хора щяха да направят подобно видео и ако Кунева се беше провалила в преговорите и не бяхме влезли в ЕС - Само че тогава щяха да обясняват колко много сме загубили от неприсъединяването си в сравнение със запазването на реакторите дето и без това били морално остарели и опасни.

Гледайте кой какво предлага - Това дето предлага във ваш интерес ли е - Може ли да го свърши - Има ли необходимият човешки ресурс от кадри да го направи ако е на власт.

Ако хората гледаха на изборите по този начин щяхме да сме много по напред.
 
От: Истината за енергетиката в България и АЕЦ Козлодуй

Манта, какво общо има царя и Кунева - като всичко тръгва от 93г?
Това е историята на некадърността и алчността аз до сега читав политики да защитил национална кауза не видях. Иначе съм съгласен с теб за недорасването и да реално този метод го ползваме вече няколко пъти, да гласуваме за алтернативи. Реално съм ти казал няма партия, която да обещае и изпълни това, което искам. Все трябва се избра м/у малко и голямо зло.
 
От: Истината за енергетиката в България и АЕЦ Козлодуй

Как какво общо има като на видеото дето си качил за фон седят четири снимки две от които са на споменатите хора - Подсъзнателно внушавайки на хората кой е виновен за затварянето на блоковете. Що като нещата почват от 93 не са изтипосали снимката на Беров?
 
От: Истината за енергетиката в България и АЕЦ Козлодуй

Добре, тук съм съгласен - не съм го правил, аз. Ако толкова те притеснява, извинявам се, ако се приема за агитация- няма такава цел създаването на темата. Иначе освен това всички политиците са правят на 2 стинки и половина за националните ни интерси, как да се довериш на такава д-ва се пита?
 
От: Истината за енергетиката в България и АЕЦ Козлодуй

Аз друго бих те попитал щото знам че по едно време се интересуваше от ВЕИ

Кое нанася повече директна икономическа вреда на обикновеният човек - Спрените блокове на атомната или няколкото декара перки на любимата на мутрафона от които се изкупува ток на изключително високи гарантирани преференциални цени
 
От: Истината за енергетиката в България и АЕЦ Козлодуй

Добър ти е въпроса, и още се интресувам от ВЕИ.

Може ли и контра въпрос, да задам. Кое наврежда повече икономически - това че от 16 милярда мегавата прозиведени от Козлодуй 10 се изнасят. За 150 милиона печалба, тези милярда износ да се пласират в икономиката колко ще е ползата или негатива? Също така дали вреди или не че енергетиката в БГ е сврърх регулиране и ДЕКВЕР допълнително удря човека, а аз отделно не мога си сменя ЕРП. А ЕРП-то слагат големите надценки.
Дали ако либерализираме пазара и подобрени ефективността няма е по-добре ?
Все пак 20 милярда умно инвестирани, може докарат в пъти повече инвестиции.

Та сори за отплескването, просто исках да напиша, че АЕЦ-а няма ни реши проблемите.

Та по въпроса ти, един парк няма да нанесе но всички в купом по високите цени си нанасят - но едно мерси пак трябва кажем на горните проблеми. Ако са прави, че 20 милярда пропуснати ползи сме имали от реакторите, излиза че ВЕИ има доста мегдан.

От 80 стники, сега паднаха 26 стинки солар - не искам ти кажа какви луди възвращаемости са имали. Ако трябва сме точни схемата тръгва с договорите не по времето на ГЕРБ, но герб яко си затовриха очите и сега се поосраха, дори асоциацията на ВЕИ мисли им пуска иск.

Та по-темата един солар струва около 1,6к евро с ддс за киловат, това е от БГ доставичк. Средно по 5 часа натовареност или иначе казано по 5 киловата на ден, дори това е минимум за 1 година по 26 стинки имаш 243 евра или около 15% доходност, което е доста добре и то при тези цени. Смятай когато бяха цените 80 стинки преди 2-3 години доходността беше над 50% си правих сметки - то не случайно освен че надувахме НИ пазар надувахме и ВЕИ паркове - кой бяга от фиксирани 50%?!??!

Защо го казвам това, защото в момента плащам по 19 стинки - или иначе казано при една 5 киловата система на покрив с юпс + генератор и перспектива за спад на още цените - ще стана независим и само от сметката за ток може си изплатя солара, дори и без да продавам на ЕРП-та Да не говоря, че има генератори за биомаса, като цената ти излиза почти като на АЕЦ или има и вятърни централи, който ако е ветровито където живееш пак може си ги интегрираш и ти захрани имота. А остатък пласираш и при увеличено предлагане и либерализция, цените ще паднат поне на ВЕИ-то. Има редица проекции, че до 2020 соларната енргия ще е по-евтина от тец-а. Ако се запази енергийно статукво в БГ, алтернативните източници много ще се търсят. Няма как да плащам 9 стинки за тока и ЕРП-то да си слага почти 50% и накрая тока да ми 19 стинки.


Имаме си големи проблеми в икономката, но един АЕЦ няма ги реши, гледам чета за алтернативи много хора познавам, който лека по лека почват и си интегрират малки системи - дори от панел за топлене на вода, спестяваш много. Ей това + дерегулаци и лебелизиране ще доведе до много по силна икономика, ама кой ще го позволи ? Как ще се остави народа и бизнеса да е на кяр, като някой ще му бръкнем в джоба с комисионите.

Сори за дълги пост, удари ме нещо музата.
 
От: Истината за енергетиката в България и АЕЦ Козлодуй

Манта, я гледай тук:
[video=youtube;-lzl9TMAnGQ]https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-lzl9TMAnGQ[/video]

Нали ти беше за Кунева или се бъркам? Много хитър клип направили признавам - консилидират всички анти герб и бсп, а и го налагат умно, поради факта че са прави в това което говорят :D
 
От: Истината за енергетиката в България и АЕЦ Козлодуй

Да определено подкрепям Кунева - познавам я лично и знам че е боец който като се захване нещо го върши - Но не познанството е решаващото в моят избор щото познавам и други от политиците ама за тях и мейл не бих пуснал камо ли глас на избори.

Кунева предлага реални неща които се припокриват с моите лични интереси много внимателно си подбира думите и обещанията - Зад нея има силен екип в който има доста млади хора (лично познавам доста от тях) Нахъсани са да работят и не го правят за пари.
 
От: Истината за енергетиката в България и АЕЦ Козлодуй

Е дано да е така, това което говориш и да няма изменчивост от нейна страна. Щом си запознат, какво предлага Кунева?
 
Последно редактирано:
От: Истината за енергетиката в България и АЕЦ Козлодуй

Аз пък имам един въпрос. Обвиняват високите изкупни цени от ВЕИ източници, които писах защо са такива, ама на някои хора нещата не им отърват и си пеят тяхното.
Та въпроса ми е за ТЕЦ Марица-изток. Доколкото разбрах, имаме със собственика тридесет и пет годишен договор, в който държавата се е задължила да изкупува тока по договорени твърди цени!
Как се сключва 35 годишен договор на твърди цени? Каква е цената, плащана от държавата, респ. от всички нас, и доколко тя влияе на крайната цена на тока? Доколко тази цена оскъпява крайната цена?
 
От: Истината за енергетиката в България и АЕЦ Козлодуй

Аз пък имам един въпрос. Обвиняват високите изкупни цени от ВЕИ източници, които писах защо са такива, ама на някои хора нещата не им отърват и си пеят тяхното.
Та въпроса ми е за ТЕЦ Марица-изток. Доколкото разбрах, имаме със собственика тридесет и пет годишен договор, в който държавата се е задължила да изкупува тока по договорени твърди цени!
Как се сключва 35 годишен договор на твърди цени? Каква е цената, плащана от държавата, респ. от всички нас, и доколко тя влияе на крайната цена на тока? Доколко тази цена оскъпява крайната цена?

Да си дойдем на думата - в БГ политиците и тяхната пропаганда е точно тази че АЕЦ-а ще реши проблемите ни - това няма как да стане!
 
От: Истината за енергетиката в България и АЕЦ Козлодуй

Да си дойдем на думата - в БГ политиците и тяхната пропаганда е точно тази че АЕЦ-а ще реши проблемите ни - това няма как да стане!

Аз това за студения резерв от ТЕЦ не го знаех.
Значи, изнасяме ефтин ток от Козлодуй, а ние ползваме скъп! Само който нищо не разбира какво е това ТЕЦ и колко струва да се развихри парогенератора, може да се радва на такъв износ.
Бих го оприличил да си отвориш широко прозорците и да бичиш отоплителните уреди на максимум. И пак ще е бледо сравнение.
Основен принцип на всяка топлинна система, за да бъде максимално ефективна (и ефтина), е да работи при постоянна температура. Всяко палене и гасене на такава голяма топлинна система струва майка си и баща си.
 
От: Истината за енергетиката в България и АЕЦ Козлодуй

Истината за истината е... че тя няма да реши проблемите на България. Свързването в системата на електроснабдяването на ЕО изисква и що годе еднакви цени. Мисля, че проблема е как и за какво използваме този ток. Споделям мнението, че там където има парични потоци има и определени политически и икономически интереси.
Свидетел съм, как в една държава тока се дигна 2 пъти за лични нужди, и има решение на правителството, че увеличението ще бъде по голямо за отделни отрасли, защото те печелят много, но не чух да има някакви протести. Просто разковничето е на друго място.

Утопия - ако тока е без пари ще се оправим ли.
 
От: Истината за енергетиката в България и АЕЦ Козлодуй

Аз това за студения резерв от ТЕЦ не го знаех.
Значи, изнасяме ефтин ток от Козлодуй, а ние ползваме скъп! Само който нищо не разбира какво е това ТЕЦ и колко струва да се развихри парогенератора, може да се радва на такъв износ.
Бих го оприличил да си отвориш широко прозорците и да бичиш отоплителните уреди на максимум. И пак ще е бледо сравнение.
Основен принцип на всяка топлинна система, за да бъде максимално ефективна (и ефтина), е да работи при постоянна температура. Всяко палене и гасене на такава голяма топлинна система струва майка си и баща си.

Аз от колко дни поватарям едно и също:

Кой печели и кой губи от износа на ток

АЕЦ "Козлодуй" предпочита да продава в чужбина в пиковите часове, а НЕК компенсира с по-скъпа енергия

Но ако питаш колегата Тест, за него това са пълни измишлиотини - явно е ядрен физик или логист в Козлодуй!
 

Горе