Ех ама как сте зачекнали любимата ми тема, точно когато бях заседнал на ракии ..
(Да ме прощавате за грешките, ама не всичко ми идва отръки точно в момента). Та..
1. Първото нещо, преди да се прибегне до наемане на каквото и да е било да се прецени какви ресурси и какъв трафик ще му трябват на въпросния твой клиент.
2. Второто нещо е да знае, т.е. да има план на това как възнамерява да развива сайта си за в бъдеще и какви ресурси ще са му необходими.
Обикновено 1 ВПС е достатъчен за по-голямата част от целите, които са поставени пред голяма част от развиващите се.
Понеже не ми харесаха до там по-горните определения за впс, ще напиша моето - това е част от физически сървър, разполагащ с Х процесора и У ядра, а и Ю рам памет.
Овърсела присъства на всякъде, без значение каква платформа се ползва за виртуализация - OpenVZ, XEN и прочие. Разликата е в принципа на работа.
При OVZ - ресурсите не са постоянни, т.е. машината се стартира, имаш определено количество рам/процесор/хдд, но това никога не може да ти бъде гарантирано и именно за това се ползва най-често - на машина позволяваща 50 впса, се пускат 100 - кофти практика, но факт.
XEN - ресурсите се разпределят при стартирането на контейнера - рам/хдд. Иначе казано, машината трябва да разполага с тези ресурси за да ти се стартира контейнера.
Разликата между dedicated и vps може да си я сравниш и сам - имаш 4 филийки хляб и си решил да си направиш принцески. Ако ползваш dedicated ще изядеш и 4те. Ако ползваш VPS, ще ти се позволи да изядеш 1/2 филийка, максимум 1.
П.П. Ме = хънгри