От: Каква е цената на сайт изработен на Drupal?
При Drupal е по-трудно да се направи калкулация, тъй като е по-непопулярна за дилетанти. Сред безплатните CMS е вероятно най-добрата и поема най-голямо натоварване, но по-трудно се нагажда, ако не я разбираш. По-лесно се продава cms като Joomla или пък по-непретенциозни като възможности блог-платформи от типа на WP. Повечето лаици биха избягали от Drupal, защото не биха могли да я използват пълноценно.
Да се смята себестойността от изпълнителя е грешка, тъй като всеки изпълнител ползва различни методи. Преди години припечелвах допълнително като продавах сайтове на конвейр и смятах, че съм хванал Дедо за шлифера, защото пусках елементарни практични джумли за по 500 евро, а ги правех на калъп по 3 на ден (не че успявах да ги продам всичките, другите си оставаха за мен). Обаче хамалогията не можеше да се избегне... купувачите си искаха дребни поправки, които минута по минута отнемаха хем време, хем нерви, хем ме връщаха от онлайна в офлайн-бизнеса. И си оставих само линковете като прехрана - така ми е по-приятно и по-спокойно.
Обаче се оказа, че това, с което съм се гордял, е нищо в сравнение с това, което правят сега. Примерно, на searchengines.ru е пълно с готови сайтове (предимно на WP, Joomla и ДЛЕ), някои от които се продават по $11, имат по 100 включени тематични статии, магазин със заредени стоки и т.н. И не че подбиват цените - много по-добри са от това, което правех преди време, а в същото време печелят много повече от оборота (към $20000 на месец чисто) - просто хората са развили тяхната матрица по-успешно.
Та това, че продавачът оценява себестойността на труда си на 500 юро или квото си е решил там, не означава, че няма друг, който предлага по-добър продукт (услуга) за 5 юро. Разликата е в това:
1. дали купувачът иска индивидуален подход или не
2. дали си автоматизирал процеса или не (примерно, качваш плъгините един по един)
3. дали имаш изградена система за продажба или не
4. дали купувачът ще се довери точно на теб