От: Каква фирма ми трябва, ако продавам само услуги?
Регистрацията на фирма излиза към 300лв. - 350лв. ако ти я регистрара някох юрист(ако мислиш че ще се справиш сам е значително по-евтино).
От там нататък плащаш по 120лв осигуровки и към 60лв за счетоводител(поне при мен е толкова).
Ако ще работиш с пари в кеш ти трябва и касов апарат, ако не може и само с банкова сметка.
Ако си регистрираш ЕТ, самата регистрация излиза по-евтино(останалите разходи са същите), но после носиш наказателна отговорност с цялото си имущество, а при ЕООД само върху активите на фирмата.
Цените които съм ти дал по-горе са за ЕООД което НЕ Е регистрирано по ДДС, което е най-подходящия вариант за теб.
Ако НЕ СИ регистриран по ДДС в края на годината плащаш само 10% данък до като при регистрираните по ДДС се изчислява каква печалба или загуба са реализирали и спрямо нея плащат или им се връща 20% ДДС
Ако СИ регистриран по ДДС плащаш малко повече за счетоводител и има и по-голяма вероятност да ти направят проверка.
Сега сигурно се чудиш за какво му е някой да се регистрира по ДДС, има няколко причини най-важната е че повечето просто нямат избор ако оборота ти надхвърля 50 000лв. те прехвърлят на Задължително ДДС, ако фирмата ти реализира дейност извън България трябва да си регистриран по ДДС, има и някои случаи в които е по изгодно да си регистриран по ДДС но няма да навлизам в подробности.