От: Какво да правим със спрените/изчерпаните продукти
За имането на пари не съв винаги съгласен...
Ако може да е без пари и "много хубаво"!
...ииии като го поръчам в 11 вечерта, искам ако може на другия ден преди обяд да ми го доставите, че ми е спешно! :evil:
----------
Ам аз не знам от сео гледна точка, но аз редиректвам. Иначе ми се пречкат и е непрегледно както в магазина така и в контролния панел ако ги оставя по категориите. За това съм направил един поддомейн "magazin.com/izcherpani". На него има почти клонинг на основния магазин, но на страницата на продукта съм затрил бутона поръчай, формата за регистрация и т.н. На главната страница, в категориите и над всеки продукт излиза съобщение че тука са изчерпани нещата и съм поставил линк към основния магазин.
редиректа ми го направи даже някой тук от форума. Беше за друго, но ми се стори добра идеята.
Принципа е следния. Kогато нещо свърши го прехвърлям с два клика в "изчерпаните", тоест в другия "магазин". Ако някой проследи старата връзка(от фейсбук, туитър, свежо) magazin.com/kategoriq/produkt321 и той е изчерпан, съответно страницата е затрита от основния домейн и 301 редиректва винаги към magazin.com/
izcherpani/kategoriq/produkt321. Тоест посетителя винаги попада на това което търси, понеже никога нищо се не трие, а просто е преместено. Предимството е, че не добавям ръчно всеки продукт в .htaccess файла.
За случаите когато наистина нещо е затрито се получава следното:
magazin.com/kategoriq/produkt321 -> да-ОК / не съществува? ->> отиди на magazin.com/izcherpani/kategoriq/produkt321 -> да- ОК / не съществува? ->> отиди на главната magazin.com/izcherpani
Това много май не го харесват в гугъл понеже не връща стандартна 404, но като идея и е по скоро за случаите когато някой напише или посети грешно изписан линк. Аз лично не помня кога за последно съм изписал цял линк, но дори и да се случи при грешка портебителя остава с впечатлението, че просто е изкарал лош късмет понеже попада на главната страница на аутъфсток.
Така се получава ясно разграничаване с един отделен магазин на поддомейн който сега погледнах си има дори PR и доста индексирани страници, като в същия момент основния е на един клик.