Какво е политика и за що служи?

Понеже КуулАйс се оплака, че не ценим труда му, реших да пусна общообразователна тема.
Какво е политика?
 
Нещото, което цяла една нация се прави ,че разбира.
Нещото, което цяла една нация се опитва да промени.
Нещото, което цяла една нация ОТРИЧА.

Това е политиката тук,

П.П. Списъка е в правилен ред
 
От: Какво е политика и за що служи?

Чрез политика можеш и с гъзарски ръкавели да се обзаведеш. :wink:

970744_4920075803621_716187011_n.jpg
 
От: Какво е политика и за що служи?

Политикта е нещо мръсно и всеки, който влиза в нея рискува да бъде подложен на много мръсни истории. Започва се с ровене в миналото и търсене на нещо, което да се използва срещу него. Ако няма, или е прекалено незначително, то се измисля, праща и вижда бял свят. Отворете някой популярен вестник и ще видите за какво става дума. И телевизиите не отстъпват в това. Не случайно е термика "медиите са четвъртата власт". Каквато политиката, такава и медията. Няма как.

Нека вземем примера с убавото, манекенско лице по-горе. Няма толкова подла и долна мутра. Това е типичен пример как изглеждат сегашните политици. Няма капчица доверие в очите му, изписано е на челото ми "мошеник" и определено не е с много умствен багаж, като му гледаш изражението.

Това беше вметка, но като цяло политиката трябва да е за хора, които знаят какво правят, могат го и душите им не са така канални като на нашите сегашни политици. Формулата е ясна.
 
Последно редактирано:
От: Какво е политика и за що служи?

И за съжаление от политиката много зависи дали хората ще живеят добре или не.

Ако държавата създава по-малко пречки - хората живеят добре. Ако държавата създава повече пречки - хората не живеят добре.

Ако държавата е богата (преразпределя повече пари) - хората са бедни. Ако държавата преразпределя по-малко - хората са богати.

За четене.

Отвращавам се като почнат да ми говорят за национални интереси. Не интересите на държавата трябва да са приоритет, а интересите на гражданите.
 
От: От: Какво е политика и за що служи?

Отвращавам се като почнат да ми говорят за национални интереси. Не интересите на държавата трябва да са приоритет, а интересите на гражданите.
Нещо май не разбрах, интересите на отделни граждани ли трябва да са приоритет, според теб.
Точно това е политиката в момента. Защитават се частни олигархични интереси, като се внушава на народа, че така изпълняваме европейски изисквания, не се допуска да се мисли патриотично и се мачка тотално националното самочувствие.

Ако се защитават интересите на българските граждани, значи се защитават интересите на държавата, а именно това са националните интереси
Ако не се защитават интересите на държавата, значи се защитават чужди интереси

Аз пък се отвращавам от неолиберализма, новата религия на нихилистите, дето нищо човешко не признават, а само властта на парите

КАК ЕДИН НАРОД БЕЗ НАЦИОНАЛНО САМОЧУВСТВИЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕДСТАВИ ДОСТОЙНО В СВЕТОВЕН МАЩАБ
Заради тази политика на мачкане на националното достойнство сме на това положение
Затова всичко е в упадък, и икономиката, и културата, и образованието, и спорта и всичко...
 
Последно редактирано:
От: Какво е политика и за що служи?

Малко офтопик: Знаете ли какво ни коства членството ни в Евросъюза? Ако имате отговор на този въпрос би трябвало и да знаете, че в България в момента няма политика, а само разграбване..
 
От: Какво е политика и за що служи?

Нашите "политици" не се интересуват от политика.
Може би не са съвсем наясно за що служи политиката. Може би са бягали от много часове по политически знания. Може би са изучавали политиката като СИП - само избирателни теми.
 
От: От: От: Какво е политика и за що служи?

Ако се защитават интересите на българските граждани, значи се защитават интересите на държавата, а именно това са националните интереси.

Не съм съгласен. Държавата и гражданите на тази държава в много случаи имат съвсем различни интереси.

Смятам, че трябва да се защитават (или ако не може - поне да не се нарушават) правата на всички отделни граждани, а не само на определени (всички трябва да са равни - в смисъл да имат равни права и задължения, а не да са еднакво бедни). Интересите на гражданите трябва да са приоритет, интересите на държавата не трябва да бъдат против интересите на гражданите (но в действителност в много случаи това, което е в интерес на държавата не е в интерес на нейните граждани). Държавата не трябва да се превръща в самоцел и/или инструмент на организираната престъпност, смисълът на държавата е да защитава интересите на гражданите или ако не може - поне да не действа срещу тези интереси.

Доста се спори дали правата на гражданите трябва да бъдат позитивни (държавата трябва да защитава правата на гражданите) или негативни (държавата да се въздържа от нарушаване на правата на гражданите).
 
От: Какво е политика и за що служи?

Политиката е реализацията на думите - "Правиш се, че ми казваш истината, аз се правя че ти вярвам." Поне вече е така де, защото на избори се гласува за "по-малкото" зло, а иначе всичко дет що е свързано с политиката си е зло, понеже там корупцията и интригите са на едно екстравагантно високо ниво. Аз лично не се интересувам от политика (преди много се интересувах), просто ми писна, втръсна и омръзна от тази все една и съща история - "Ще ви оправим за еди колко си дни"... Аааа, ама световната икономическа нестабилност не ни позволява да ви оправим, иначе на изборите не ви излъгахме :)
 
От: Какво е политика и за що служи?

баба Ванга:
„Нужен ни е един Бог, един владетел и единен български народ“
„Сини, червени, зелени – заедно ако се обединят, страната веднъж завинаги ще се оправи“
„Гордейте се, че сте българи! Не отстъпвайте от род и родина! Не се продавайте на Америка за пари!“

:shock::shock::shock::shock:
 
От: Какво е политика и за що служи?

Политиката предполага / трябва - да е нещо велико, но така водена в миналото и настоящето - е БАТАК, ПОМИЯ и др. подобни.
Това е за миналото и настоящето. Дайте прогнози за бъдещата политика !?
 
От: Какво е политика и за що служи?

Една държава просперира,когато политиката обслужва икономиката.
Франклин Рузвелт е казал "Не се пъхайте в политиката,ако кожата Ви е съвсем малко по-тънка от тази на носорога."
Прегледах няколко сблъсъка между българското правителство и държавния секретар на САЩ; и отново българското правителство и посланика на Холандия. И двете причини за чуждестранните посещения бяха,че българското правителство поради основателни причини е спряло работата на американска фирма, както и временно спрян внос от Холандия. Тези два примера бяха достатъчни да формулирам най-простичко задачите на дипломатите и политиците.Те са две-първата е да се завоюват нови пазари за българските компании и втората е безкомпромисно да отстояват интересите на тези компании. Действията на политиците на силните държави са: първо тръгва държавния глава, след него министър-председателя,ресорните министри,дипломатите.Накрая правят сделки.
В българската политика не се наблюдава такава простичка последователност, а за изпълнение на двете най-важни задачи, не може да се даде даже пример.
 
От: Какво е политика и за що служи?

Аз си признах, че не разбирам много от икономика, но има нещо, което не ми се струва толкова просто, дори и на мен неразбиращата. В момента имаме пазарна икономика.
Имаме производители и потребители. Преобладаващо частни производители. Т.е. държавата няма голямо участие в чисто пазарните отношения. Може би "политиката" донякъде уравновесява и управлява някакъв вид "взаимоотношения" между гражданите на една държава (защото нали това означава и думата), но тя по никакъв начин не е в състояние да въздейства на самите икономически процеси, ако Държавата не е "страна от (сделка)" или реципиент. Политиката трябва да обслужва Държавата като цяло, а не само икономиката. Държавата са и образованието, и социалната сфера ... избройте си ги всички.
Когато една икономика обслужва оптимално Държавата, тогава имаме здравословна политика. Когато икономиката просто си се самоотглежда, тогава служи само за статистика в разни доклади, но не и за просперитет на Държават.
Като цяло мисля, че Политиката е една многоаспектна наука за управление на една държава. За да си добър и полезен политик, трябва освен ти самият да си дипломат, ерудиран и компетентен, но и далновиден, за да познаваш достатъчно полезни хора, с които в екип да свършиш нещо запомнящо се ;)
 
Да, нашата обслужва само определена икономика, ако може така да се нарече. Хем е социална, хем е капиталистическа, хем никаква.

При нас се каде и нищо не се върши. В другите държави се краде също, но нещо се случва.
 
От: Какво е политика и за що служи?

Като цяло изразих моето мнение за политиката в България, която не обслужва по никакъв начин държавата и социалните сфери. Коментарите по темата общо взето са свързани с какво трябва да е политиката и какво е политиката в България, и там смятам,че е Простата разлика :)
 
От: Какво е политика и за що служи?

а-ха. Политиката според теб трябва да обслужва икономиката?! Така си написала, нали?
Аз не мисля така. Това пък е моето мнение. Нищо лично :)
Ако имаме добри политици лесно ще намерят добрите икономисти. Но обратното т.е. добрите икономисти (добри в смисъл на алчни и хитри) защо им е добри политици? За да им осигурят сделки със САЩ и Холандия. Да бе да! Ами че нали, ако Държавата разчитат да е посредник тя ще си лапне подобаващ процент, кой е тоя икономист патриот, който не да изпере малко кинти, а ей така за да има по-качествени обувки на пазара би се навил на подобни сделки?

Какво като вече няма Кореком. А магазините са препълнени и хората презодаволени до там, че голяма част от храната се изхвърля, докато на други места гладуват.
Това правилна политика ли е?

Политиката е нещо много по-отговорно от някаква си икономика. Не може тя да обслужва икономиката. Да, може да се създадат условия, за да се развие една честна и конкурентноспособна икономика, но не и да са в пряка зависимост, за да не се получи манипулацията професионално, от там монопола и една крачка до Диктатурата ... на пролетариата. :twisted:
 
От: Какво е политика и за що служи?

Не убеждавам никого в съветска власт...За мен налице са фактите в сегашно време, а не на теория...и те са,че в България няма ерудирани, грамотни и отговорни политици, следователно политиката ни е нулево ниво, икономиката е още по-долу. И вследствие на тази ИКОНОМИКА 90% от българите работят за 340 лв., вкарват ни европейските цени на цигари,алкохол и храна, и затова гладуваме и отиваме в страни,където има добре развита икономика и политиците защитават икономическите интереси,може би на всяка една организация, а в България остават само ромите,които политиците така добре подкрепят и им осигуряват социални помощи в рамките на 1500лв.И след 20-30 години в следствие на тази добре развита социално-икономическа система, ще има от 3 до 5 българина в затвора, които са крали от роми.Но истината е следната,че от политиката в една страна (икономика е политическия интерес на страната) зависи накъде ще върви тя.
 

Горе