От: Какво имам право да продавам чрез онлайн магазин
Мога ли да продавам електронни устройства и как да давам 2 години гаранция и задължителна ли е тя?
Мога ли да направя секс шоп и трябва ли ми някакво специално разрешително за това?
Мога ли само да създам фирма и онлайн магазин и да започна продажби или има и други разправии преди да почна да продавам?
Например ако продам стока клиента до колко време има право да ми я върне?
Ако можете да ми дадете информация от къде да прочета какви законови задължения имам към клиентите за да съм коректен към тях.
Ще се опитам да ти отговоря ясно.
Това което казаха колегите за 2 години, че не е задължително и зависи от дистрибутора - не е вярно. Заради европейските дерективи гаранцията на електронни устройства е 2 години за физически лица и 1 година за юридически лица, затова и телефоните на Apple закупени от Америка са с една година, а тези закупени от Европа 2 години. ЗАДЪЛЖИТЕЛНА Е ГАРАНЦИЯТА, ОСВЕН АКО НЕ ИСКАШ ДА СИ ИМАШ ПРОБЛЕМИ С КЗП. Ако прочетеш и закона, пише следното Чл. 115. (1) Потребителят може да упражни правото си по този раздел в срок до две години, считано от доставянето на потребителската стока.
(2) Срокът по ал. 1 спира да тече през времето, необходимо за поправката или замяната на потребителската стока или за постигане на споразумение между продавача и потребителя за решаване на спора.
(3) Упражняването на правото на потребителя по ал. 1 не е обвързано с никакъв друг срок за предявяване на иск, различен от срока по ал. 1.
Не ти трябва разрешително за секс шоп.
Можеш с фирма, няма разправии, има няколко подробности свързани с отчитането на приходите и с получаването на парите. (тук е мястото да кажа, че имам малка счетоводна къща и ако ти трябва счетоводител - аз съм човека)
Клиента има право да върне стоката до 14 дни без да посочва причина
Прочети общите правила в някой от магазините ми или прочети няколко закона и нормативни уредби, като Резултати от търсенето Закон за защита на потребителите, наредба Н-18, ЗКПО, ЗДДС (ако си регистриране по ДДС) и още доста