Тъй като съм леко прост, ще си дам аз мнението.
Ето какво мисля аз, защото си мисля, че има много по адекватни и логични методи за справяне с мръсната София и най-вече с въздуха и, защото това стана тема последните дни, не че е много прекрасна като цяло с тия сиви, неизмити сгради.
1. Поне веднъж на две-три седмици миене на всички, ама всички улици, булеварди, градинки, паркове и какво ли още не.
2. Забрана на манго и танго и кеш да горат и други индивиди да горят какво им падне, най-вече гуми, стари мебели, обработена хартия, пластмаса и квото се сетите, не че е много ОК и въглища и дърва де.
3. Намаляване на билета за градския. Във Варна е 1.00 лева. Не знам тук с каква идея са го вдигали. Но знам, че мен лично ме свалиха от градския транспорт с това увеличение. За жалост, може би и още много други.
4. Глоби за влизащи мръсни камиони от строежи, коли и други в града. Лично аз винаги съм се възмущавал на някаква камион излизащ от строеж и безпроблемно обикалящ по улиците на града. Ей така, парадно.
5. Не на толкова долно място и спирането на застрояването и откриване на повече паркове и зелени площи. Не знам какъв въздух и кислород търсят в една захлупена с грозни сгради (архитектурни катастрофи) столица и паркове, които при първа възможност гледат да прецакат.
6. Монтиране на пречиствателни станции. Тук не съм много наясно как седят нещата, но съм виждал големи "дишащи" филтри в развитите държави. Да, може би в Япония. Един голям комин по форма, който пречиства въздуха. Да, далеч сме от това, но има и някакви бейсик все още, дори имаме такива някъде.
7. Стимулиране за екологичност - хората, които използват топлофикация, газ, електричество да бъдат стимулиране в сметките си. Така, че тези на твърдо гориво да започне да не им излиза толкова тънко.
8. Обновяване на градския транспорт с нещо по-ново. Да, извадиха ония стари дизелови печки, но реално те още са по пътищата по крайните квартали.
9. Глоби за хората, замърсяващи околната среда - варят буркани зад блока, или горят отпадъци, за да се освободят от тях. Както и тези с коли, които след тях не може да се види пътя. В рамките на седмица видях поне 2-3 такива коли. Едната беше Сапат 1-ца, беше отврат.
Ще допълвам ако се сетя и други, но определено има адски много други неща, които могат да се направят. А ако са умни, ще им стигне бюджета. Все пак не е само да са краде, трябва и някакъв плод на труда да се види. Видяхме го Дондуков, не се правят нещата с мозък и желание, но тук вече говорим и за здраве. И то сериозно.