От: Какво мислите за детската градина
Tanipo, ти си точно от ''лошите'' родители, защото аз смятам, че прекалено грижовните са лоши родители. Аз бих била точно като теб, ако имах дете, като страховете ми се пренасят дори върху чужди деца. Една позната се принуди да даде на детето си малка обла ножичка, вместо острата голяма, с която си играе, за да не получа инфаркт, докато си пием кафето. Дете на две и половина години хвърчи с остра ножица в ръка, а тя спокойна - иди го разбери. :-o
Осъзнавам, обаче колко грешно разсъждаваме и двамата, защото е факт, че така се създават страхливци.
Макар че не съм отгледана от чак толкова грижовни родители, на мен реално не ми се е случвало нищо опасно. Резултатът - човек, изграден от фобии.
Баща ми преди години го затисна дърво, докато го режеше. Едва оцеля, целият беше потрошен и не вярвах, че ще бъде отново активен човек. Е, да е жив и здрав и в момента ходи на работа. Това не е първото му премеждие и се учудвам как не го е страх от абсолютно нищо. След инцидента с дървото мислех, че повече няма да отиде за дърва. Знаеш ли, веднага щом си стъпи на краката хвана резачката, за да ореже клоните на една овошка в двора.
Не знам доколко си схванал идеята, но тя е следната - не превръщай детето в страхливец. Особено ако е момче това ще бъде пагубно за него. За мен като жена е лесно да призная, че имам почти всички познати фобии, но за един мъж това е равносилно на импотентност.
Не можеш да опазиш никого от нищо. Каквото е писано ще стане, въпреки твоите отчаяни опити да го защитиш. Няма контролирана среда, приятелю. Сестра ми щеше да се удави, докато мяйка ми беше на 5 метра разстояние.