Познавам лично не един и двама местни от Каталония, по-конкретно от остров Ибиса. Още през 2012 г. ми казваха, че желаят да се отделят и работеха в тази посока. Като причина също като сега посочваха най-вече парите. Аз лично смятам, че е доста егоистично да искат едва ли не всичко за себе си. Чрез този принцип, София утре може да поиска да стане град държава, тъй като държи най-голям процент от БВП на България и не желае повече да дава на другите. Или по-богатите ще дават на останалите или да не очакват добро бъдеще, това е моето виждане. Да не говорим, че голяма част от парите, които правят и са направили до сега, са благодарение на Испания и централното правителство, тъй като те са тези, които са вкарали Испания в ЕС и правят нещата да се случват по-лесно, за да им върви туризма на хорицата, както и останалите неща, които ляво мислещите хора, които харесват Фидел Кастро (лично гостувах на такъв човек, който беше и кмет на едно от по-малките градчета), никога нямаше да успеят особено през 1986 година!
Разбира се има и исторически причини, езикови и прочие, които набират отново сила, след като Америка проповядва малоумните си политики, които унищожават националните държави. Тук идва и голямата политика, (в която ако си слаб ставаш жертва на нечии интерес), която ще ги вземе в жертва хорицата там, не случайно сега се случва референдума, а не преди 5 години, същото важи и за Шотландия и Кюрдистан. Всичко се направлява отвън техните граници..
Другото, което ще кажа е, че за да искат независимост, трябва и двете страни да са съгласни, поне така ми е известна тяхната конституция. Сиреч, ако искат да са законни и да не ги спукат от всякакви вета, мита и прочие, няма да минат с косовския номер, за това и бавят топката.
П.С: Ако искат хората силна Каталония, да останат в Испания, където ще са държава от 50 милиона, а не от 7 милиона. Където ще са държава над 500 000 km², а не някакви 30на хиляди km².
П.С2: За това дами и господа никога не се подвеждайте по убежденията на псевдо левичари и зелени партийки, на които им се въртят само пари и власт в главите и ще пожертват бъдещето на много хора, само и само да се доберат до тях.