В началото идеята ми беше да отворя тема, за това - Как да подобрим живота в България или Как да си оправим страната или Как България да преуспее в новия световен ред и т. н. но бях сигурен, че никой няма да пише в темата. Защото няма да има какво да каже или защото не му плащат да казва нещо угодно за страната си, ако я приема за такава.
Е що никой няма да пише?! Ти виж само в оная теама "Възраждане на българските села" (май така се казваше), или дори в тази новата за вестник Възродено село (така ли беше), колко писане се изписа, пък тук, разширено за цяла България, кой знае колко идеи ще потекат. Особено в тия времена, когато, притиснати (засега основно психически) от обстоятелствата и неяснотата за бъдещето, която носят, сигурно всеки има поне по няколко идеи за "Как да подобрим живота в България или Как да си оправим страната или Как България да преуспее в новия световен ред и т. н.".
Въпросът е, че някои отхвърлят (като теория на конспирацията, например) идеята, че изобщо се осъществява и/или предстои такава радикална глобална трансформация в нов световен ред, а мненията на останалите са разделени в поне две (но са повече) отделни разбирания за тоя ред. Така че, първо няма единство в разбирането за същността на този ред, за да има различни мнения как да преуспее България в (точно) него. То и аз нямам.
"Светът се разделя на Изток и Запад", нали нещо такова е основното усещане? (Поне доколкото съм разбрал от прочетеното.) И двете основни мнения са, че:
1. Е добре да се придържаме към Западът, люлка и носител на технологичен и човешки прогрес, който ще прогресира (докато Изтокът е обратното и ще се влошава)
2. Първото е западна/американска пропаганда, а е вярно обратното.
И къде е най-доброто място на България в тая схема? Ама тя не е ясна каква е самата схема, така че..
"Най-доброто е да бъдем с/към тези, които са по-добре и ще прогресират."
Или най-добре да пазим възможно най-голям неутралитет и да развиваме... Какво?
Обаче това към кой да бъдем никога нито е решавано, нито ще бъде решавано от "избирателите", а си се действа от "специалната класа" прислужници на интереси по "горните етажи на властта".
Схемата е бая сложна, изобщо за разискване, да не говорим за решаване.
Гнус ме е от чуждопоклоници, независимо какви са.
Ще ми се, тука да се пише повече, за това на къде верви света реално (без пропагандата) и как България може да оцелее и напредва в тази среда.
Извинявам се, че темата ще бъде скучна и съм наясно че народа не му пука за друго освен да се спасява по своему.
Няма да е скучна, обаче пак се връщам на: как всъщност върви реално света?
Едни са убедени, че се случва грандиозен прогрес и предстои още по-голям. Други (например аз) мислят обратното.
Примерно, както споменаваш: изкуствен интелект. Ето, пуснаха най-тъпата "умна" невронна мрежа и цел свет откачи. ИИ-то изглежда като твърд елемент в развитието на нещата. На Запад и на Изток. (Не само Китай, но и Русия точно преди седмици прие разпоредби за внедряването на ИИ във всички сфери и това едно от най-важните неща за бъдещето, според президента. Въпреки, че убедено се твърди, че 1."Русия е изостанала" и 2. "Русия е против дневния ред на WEF", който да речем изразява най-добре, най-сбрано идеите за "технологичен прогрес". Напротив - 100% в дневния ред "на прогнилия Запад" е, поне в относно това.)
Значи, българските ИТ-та да се развиват в тая сфера, следвайки европейските стандарти, разпоредби, развития? Това, примерно, ще донесе ли развитие на България? Накъде отива този нов ред? (Това бездруго ще го видим/усетим и да нещем.) Или "източният път", и там обещанието за бъдещето е същото. (Те сега ще кажат, Атакър и др., че "авторитарните общества има опасност да злоупотребят с технологичния напредък, докато за демократичния свят опасността е минимална".)
Аз не знам какво искаш да кажеш с "Имам чувството, че нещо се променя в световния ред или ще се променя и ние го изпускаме. Да не би да е изкуствен интелект или друго." Не знам какъв смисъл влагаш.
__
Но (ужкем) няма да е скучна темата де. Идеи много. Сега ще ги видим какво ще кажат, ще хвърлям по едно око на разговора.