Това, което пропускаме според мен е, че света сам по себе си се променя. От имперско-парламентарно управляван се видоизменя в олигархо-корпоративен. Все повече се вижда как политиците изпълняват нареждания не от масите хора, които ги избираме а от малка част олигарси, които им пълнят чекмеджета и джобове. За това и това разделение, защото още Юлий Цезар го е казал: РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ. Днес тези олигарси владеят медии, владеят фармацевтиката, банките и университетите. Изхода от това в световен план е само един, но няма да е приятен за никого...
П.П. Дано от мен не те е гнус!
Първо за това от какво ме е гнус, че много се хващат за това.
Гнус ме е:
- от тия дето са сложили знамето на задното стъкло на колата, а в същото време изхвърлят торбички с боклуци през прозореца.
- пишат тука неща които нямат общо с реалността, нямат факти да ги защитят. С една дума, за да защитят дадена тяхна кауза, прибягват до лъжи и когато ги хванеш в крачка мълчат като п...и и продължават все едно нищо не е било.
- тия дето обвиняват държавата за това, че са неуспешни. Не правят разлика между държава, правителство и отделни управляващи. Просто им е по-лесно да обвинят някого и да го напсуват, свикнали са някой друг да им е виновен, като в никакъв случай не приемат да увеличат КПД-то си. Безполезни са за себе си и околните.
Ето с такива неща не мога да се примиря.
Темата за това определена прослойка да управлява, по принцип е нормално да е така. Защото тази прослойка има власт, нормалния човек няма власт, ще има когато са обединени. А ще са обединени когато не позволяват да ги делят на леви, десни, граждани, селяни, дори левскари и цскари.
Доста пъти в чужбина в обществения транспорт съм виждал, млади стари с книги в ръка. Хората четат. В България, по скоро не, защото той знае всичко, няма нужда да чете. Когато четеш, се образоваш, вдигаш си нивото. Създава се един вид по-осъзнато общество, което не вижда държавата като враг, тя не е такава.
Управлението на една държава се извършва от политици, хора зад тях и външни фактори. Най-важни са силите зад политиците (дълбока държава), а те са част от обществото.
Народа иска да управлява и да се случват нещата, така както иска отделния индивид. Но не иска да се обединява със себеподобните и му е по-лесно да търси причина за това отвън, a тя се корени в него.
Разбира се, че нещата ще се решават от група олигарси, те са хората с пари и власт. И по добре, не бих искал съдбата ми да се решава от бай Кольо, който иска да затвори обрат ите в затвора и да върже лева към рублата защото му липсват младините от комунизма.
Как се променя света - ами променя се, че се дигитализира с бясна скорост. Много по-лесно се манипулират и следят масите. Технологиите позволяват много прецизно да се правят тези процеси, а и да се предвижда бъдещето. Ние обикновенните хора е все по трудно да запазим човешкото у себе си. Трудно е да пазим здравето и психиката си.
За финал само ми се искаше, повече да се споделя кой как се оправя и да се обменя опит как се оцелява качественно в така променящата се среда.