С тази огромна по размер сива икономика/укриване на данъци, крайно неефективното харчене на парите на данъкоплатците. Кражбите в здравната каса, а и по всяка държавна организация, корупция. Отвратително ниско ниво на обслужване по отношение на публичните/административните услуги... И сега са много тези пари, които се събират.
Наскоро бях писал някъде по повод данъците, но сега и ще добавя още малко.
Да вземем пример как стоят нещата с данъците и осигуровките за самоосигуряващи се лица и на заплата тук и там, не само в България.
Пример: самоосигурявате се в България, дохода ви е от порядъка на 7000-10000лв, на месец осигуровките ви са от порядъка на 840 лева и като добавим данъците сумата става около 1500-1600лв на месец. Това започва от ден нула. А докато се регистрирате сърдити лелки от данъчното ви разкарват по банки за извлечения, за документи, че ви се и карат, сякаш от тях ще взимате пари, а не да внасяте (данъци).
Докато сте в България и се самоосигурявате - детето ви право на детски надбавки няма. От детската градина искат такса 50лв на месец и през седмица учителките ви казват "донесете кърпички", "донесете това, донесете онова", "завесите трябва да се сменят", "легълцата са за смяна", "играчките са стари/счупени - трябват нови". Също правят базари за да събират пари (това е през месец).
Отивам при личния лекар и ми казва - ааа 3лв за преглед, после минавам през регистратура - и там плащам, нищо че личния лекар ме праща, после влизам в аптеката и там ми съдират кожата. Правото срещу плащаните 240лв на месец здравни осигуровки ми се ограничават най-вече до 60лв годишна отстъпка - по 20лв за 3 зъбни пломби. Плащам 2880лв/година за да получа насреща 60лв отстъпка - кеф, а!
Нека видим какво е положението в Испания при да речем доход 40-45 000€/година (посочвам го като пример, защото смятах данъците в категория за 30% за по-лесно, следващите етапи са на 37% и май имаше още един...инфото ми е от преди няколко месеца):
За първата година осигуровките ви ще са по 60€ на месец. През втората година имате 50% отстъпка на социалните осигуровки (от минимума 290€ са 145евра, като ако искате да се осигурявате на тавана пък - по избор е все пак, мисля, че тавана бе към 1200евро), а от третата плащате пълния размер - 290евро, което а пак по-малко от това, което се дължи в България.
Не 840лв като в България - а 60евро/120лв за първата година!
Така сте подпомогнати през първите две години и имате шанса да си стъпите по-добре на краката, за да може после да не ви тежат пълноразмерните налози.
Ако имате съпруга/дете и тя не работи - записват се към вашата здравна осигуровка и имат право на напълно безплатно медицинско обслужване. При личния лекар, манипулации, и за каквото и да е - такса не се плаща, влизаш в аптеката - за децата лекарствата са безплатни (стига да са с рецепта).
Държавните училища за децата са напълно безплатни. Ако искате да бъдат хранени - 100 евро на месец, като за детето ви ще се грижат от 9 до 16:30ч.
Ако не знаете език, няма проблем - срещу 12 евро на месец можете да посещавате курс, организиран от общината.
Ако детето ви иска да спортува спорт - таксата е 10 евро на месец, а спортове има много.
Ще кажете, ама то в Испания има прогресивен данък. Има, да. Но за сметка на това можете да пишете всякакви разходи, докато в България ви признават само 25% от оборота/прихода като разход. В Испания може да си пишете обяда като разход (дори ако работите от вкъщи и излизате навън да обядвате бургер например), също и част от сметката за тока и водата в дома, телефон, интернет, техниката, която ползвате, курсовете за които плащате, изобщо всичко, което по някакъв начин може да се свърже с работата ви.
Плащате авансово по 2000 евро на тримесечие или общо 8000 евра за година, като накрая се приспада надвнесеното. Например при 40 000евро доход, дори да не пишете разходи, ви се връщат 1350 евро. При 45 000 обаче пък ще дължите още 400 в края на годината. Ако пишете разходи, лесно ще изкарате нещата така, че отново да имате да вземате. Схващате принципа предполагам.
Кажете, на каква база да се вдигат данъците в България или да се изравняват по размери с тези от Западна Европа, като насреща няма дори бегли опити за да се почувстват данъчнозадължените лица добре след като платят всичко, да знаят за какво им отиват данъците?
Вярно, и в Германия, и в Испания данъците са повече, но получавате насреща - качествена инфраструктура, добро здравеопазване, добро уредено образование, богати възможности да се развивате професионално. А тук? Обещания за 4 моста на Дунав и още толкова тунела под Стара планина.
Ако се вдигнат с няколко процента налозите в страната (България) ще се поизравнят съвсем с тези от даваните от мен страни като примери. Разликата в момента за примера от 40 000евро е само 7200лв на годишна база. Но ако приспаднем какво не получавате в България - е далеч по-малка сумата.