От: Какъв процесор да избера - i3, i5 или i7.
Засега при настолните само (май)
RoG серията на ASUS дъната (
продуктов каталог с пълни х-ки, избира се отляво „M.2(NGFF)“) има NGFF. При Gigabyte дори и
върховия модел няма M.2 / NGFF. От друга страна пък няма… NGFF SSDs
, освен тези на
ADATA презентацията по време на Computex 2013. На 24 юли ASUS са пуснали и
RAIDR Express PCIe SSD (но цената му е
доста за 256 GB-ова бройка). Скоростите са добри, но… тоя контролер така или иначе няма нищо общо с NGFF (добро
видео все пак).
Или накратко и необъркващо:
1. Единствените „дънни“ производители с поддръжка на новия port/standard M.2 / NGFF са ASUS с техните три RoG дъна (те са четири, но едното – Hero – не поддържа);
2. Който си закупи такова дъно, няма да намери NGFF SSD поне до Q3/Q4 тази година или направо до го смята януари-февруари догодина, когато по-масово се открои и от други евентуално производители, ако и те „взаимстват“ този стандарт (ама щом Gigabyte/MSI/AsRock/и другите не са вградили и те в своите си дъна… к'во ли остава);
3. Дори и 1. и 2. да са изпълнени, то пак опираме до цената, която на първо четене ще е височка (справка новите SSDs на Samsung:
връзка).
При Mobile системите не знам как, но
НАДАЛИ ако се пъхне (
!?) стандартно SSD (в 99,99% от случаите хората именно такова имат) в M.2 Port-а ще се получава същата производителност, каквато е M.2 Port + M.2 SSD. След малко преглеждане и търсене още, както си и мислех – става въпрос за платка NGFF с вградена в нея „кеширащо“ NGFF SSD, което е безкрайно малко (24 GB), но достатъчно за самият „ExpressCache“.
Справка (
8. и
тук).
Но каквото и да си говорим, размишляваме… фактът си е факт:
Don’t be fooled by Laptop CPUs (статия за изчитане
изцяло; същото важи и за останалите нему компоненти: Laptop GPUs, RAMs, HDDs, etc.). Разликата между Desktop CPU и Laptop CPU е…
екстремно голяма. Ако се търси по-добра производителност и платформа на по-добра цена: PC. Ако се търси
мобилност / преносимост (външни HDDs USB 3.0 споменах ли!? Slim?), то се плаща съответната (x3 / x4) цена за целта. В интерес на истината и аз бях такъв „заблуден“, тъй като мислех, че е само x2… но не е. Т.е. ако се сложи PC за 2k, то за има долу-горе еднаква производителност Laptop, то той трябва да е 4k. Е, да, ама не – този мит е „разбит“ – 6k-8k
. Или Laptop за 2k => производителността му се равнява на чаркалаци за PC за 700-800 max.