От: Как да имам успешен блог?
Най-важното преди всичко вече си го написал - съдържанието. Моят съвет е да гледаш, освен да е уникално да е и полезно, възможно най-изчерпателно. Даже бих ти препоръчал да наблегнеш на съдържанието тип решаване на проблеми.
Виждам, че по принцип си отзивчив човек, не пречи да отвориш един раздел с потребителски въпроси или безплатни услуги и консултации. Така ще натрупаш допълнително точки и естествени връзки.
По мое мнение в България подобен тип блогове няма как да станат кой знае колко известни по ред причини, но нека да изтъкна някой от най-важните: въпреки, че сме много технически образована държава, това си е и донякъде минус, понеже почти всеки, разбира от почти всичко и като добавим типичният манталитет на повечето хора е много вероятно да почнат да ти казват, че това не го пишеш по правилният начин... но както и да е...
По принцип за да е успешен един блог и хората да се връщат в него преди всичко важно е и контакта с потребителите. Старай се винаги да завързваш разговор... под формата на коментари. Аз например почти винаги гледам към края на публикацията да провокирам действие в потребителите, като им задавам някакъв прост въпрос. Трудно е да ги накараш да коментират, но хванеш ли 2-3 потребителя, които честичко да пишат по статиите става весело и другите хора се престрашават да пишат.
Третото, което мога да ти препоръчам е социалните мрежи и специализираните форуми... Направи си регистрация в колкото се може повече такива форуми и бъди активен... помагай на хората... давай им решения на проблемите им и естествено споделяй интересните си статии в специализирани групи в Google+, Facebook и Twitter.
И последният ми съвет, който макар да е на последно място е най-важен - никога не се отказвай. За да стане един сайт добър и да се посещава от много хора се иска много работа. Дори да не виждаш ефект си намери начин да се мотивираш да продължиш с блогването и рано или късно ще започнеш да извличаш и плодовете от засятото. Казвам го, понеже аз съм от типа хора, които са стартирали много проекти и са ги зарязвали след известна доза отчаяние, че не се получава и точно тогава, след няколко месеца подобен проект става хитов и се радва на голям интерес. Понякога някой проекти не са узрели достатъчно и това е причината за да не успяват, но с търпение, рано или късно и най-глупавата идея за сайт си събира своите последователи. Не напразно я има приказката - "За всеки влак си има пътници".
Успех с блога ти пожелавам и търпението да не се откажеш, че и да блогваш понякога писва