Здравейте! Накратко, мой приятел се занимава със строителство, дълги години е работил (над 15г.) точно това, в София и чужбина към големи фирми. Наскоро се прибра в родния ни град, който е малък около 30 000 жители и иска да си стои тук и да работи същото за себе си. Помоли ме, да му помогна с маркетинга и намиране на клиенти. Но, не ми идват никакви идеи как да му помогна успешно, той наистина е страшно добър в работата си, но тук никой не го знае, все още. Как да променим това? Дайте вашите съвети, благодаря.
Здравей. Маркетингът на такива места е най-ефективен чрез:
1. Местни медии - вестници, радиа, телевизии. Но да речем, че бюджета е лимитиран, то тогава както спомена колегата
@webmast367 обяви в местната преса ще е добро начало.
2. Реклама от уста на уста. Така тръгна и моя роднина в не много голям регион на България. Няма никъде реклама, беше направил няколко сгради, вътре интериора, харесаха го много (нали, вече има сайт, фейсбук и т.н.) и за жалост стигна нивото, в което не може да поема работа, защото не може да си намери качествени хора. За разлика от повечето фирми, той много държи на качеството - все пак го знаят в района и името на фирмата е свързана силно с неговото.
3. Добавяне на бизнеса, дейността и портфолио в локални сайтове, директории (ако има), справочници и разбира се Google Local. Само да не си дава парите на някакви шити каталози, тук си ти с правилната преценка.
4. Където има познати с магазини, заведения и търговска дейност с помещение (ако трафик от хора) да остане по една добре дизайнната и креативно направена брошура. Да речем по 30-40 в някакъв държач, но на видно място. Никакъв спам по пощи, оставяне пред входове и прочие.
5. Задължително да има или страница в някоя социална мрежа или сайт. Хората ще искат да видят повече неща за работата му преди да го пуснат в дома си. Всичко може да се напише - че е с 15 години опит, че е специализирал в еди коя си държава в областта на вътрешните и довършителните ремонти и т.н. Какво ползва като материали, защо, ако има нужда де.
За момента това ми идва на ум, но не е никак малко. Ще продължим с идеите. Може нещо по-криейтив да се измисли, за да привлече вниманието по-рязко, но без селения - като оня билборд на дебелото момиче, което пиело боза. Да, вайръл е, ама ходи сега си вземи боза.