Как да останем продуктивни, работейки от вкъщи

Blinky

Owner
Работа от вкъщи може да бъде както удобна за даден служител или собственик на бизнес, така и да спести много пари на компанията. Разбира се, това не е за всеки. Нещата, които те разсейват и пречат да се съсредоточиш за много, а това повлиява в голяма степен на продуктивността и резултатите.

Работата от вкъщи може да е нож с две острие - освен удобна, тя може да бъде опасна за хора, които трудно се съсредоточават и домашната обстановка не повлиява благоприятно на "творчеството" им. Ако си представяте работата от вкъщи да ходите по пижама и да съчетавате домашните и професионалните задължение наведнъж, време е да отделите приоритетите си. С тези 5 съвета, които ще споделя с вас (осъзнати и прочитани и събирани из мрежата) ще можете ефективно да управлявате себе си и работата ви да тече така, както би текла и в офиса.

Намерете си собствено офис местенце.

Да, точно така. Това, че ще работите о вас и няма да ходите в офиса и да седите цял ден на бюро не значи, че ще седите в леглото с лаптоп в скута, гледайки телевизия и дъвчещи чипс. И в същото време да се надявате, че ще си свършете работата. Това не се случва така.

Повечето хора биха ви препоръчали да си обособите собствено работно място, което да носи духа на офис, за да "отидете на работа", там където няма да ви притесняват децата, домакинските задължения и любимите ви програми по телевизията. Там където е това "ваше местенце", то със сигурност трябва да ви кара да се чувствате работно, а не отпуснато. Всяка една стая с такъв потенциал може да е бъдещото ви "работно място."

Обособете ясни граници

Значи сте намерили местенце във вашия дом, където ще се вихрите професионално. Това е супер, но сте спечелили само половината битка, сега остава и да създадете правила - кой, за какво и кога да идва в офиса ви. Може да си се стори смешно, но реално е доста важно нещо. Представете си, че имате вашето място. За какво ви, ако през определено време ви разсейват, нищо, че вие не сте виновен за това. Продуктивността страда, а от там на края на деня няма да сте доволен от резултатите, повярвайте ми. Обособете много добре границите и правилата и забравете да слагате телевизор в офиса си или да си проверявате Facebook акаунта по 5 пъти на ден. Нали, освен ако това не ви е пряко свързано с работата.

Спазвайте нормалните работни часове

Независимо какъв режим спазвате и в кои часове бизнеса ви има нужда от вас, поставете си за цел да спазвате работните часове, както всеки един - 8 часов работен ден. Сами знаете, че продуктивността е пряко свързана не само с качеството, но и количеството извършена работа. И не е достатъчно да си сложите регламентираните часове като самоцел и да ги спазвате, но и всички други да го уважат. Семейството и хората около вас трябва да знаят, че ви "няма", докато работите, освен ако не е нещо спешно и не търпи отлагане. И това, че вече имате строго регламентирано време означава, че е нужно да ставате нормално, да си взимате душ и определено да не се разхождате по пижама, а в нормално дневно облекло. Така ще сте в пъти по-продуктивен.

Променете нагласата си

След 9:00 ви сте на работното си място във вашия офис и ще продължите да сте там и да работите. Така както го чете, така и трябва да го възприемате. Много е важно с каква нагласа стартирате деня и тя да е постоянна величина. Самата идея, че вече не сте вкъщи и а в офиса, ще ви накара да гледате по-професионално на задълженията си. Не се откъсвайте и за момент от идеята, че всичко е работа за 8 часа този ден. Не ограничавайте телефонните разговори, не забравяйте да си вземете обедната почивка. Навиците ви като цяло не трябва да липсват, работните навици.

Не се отказвайте от уюта на дома

Знам, че на някои им е трудно, но честно казано не е болка за умиране и лесно се свиква, ако имате желание. Да, липсва ви комуникацията с колегите, напътствията и синхронизацията с шефовете или екипа, дългите оперативни. Е това не е проблем, и това може да се измисли - комуникациите са достигнали нивото, което да задоволява всеки вкус - от телефонни разговори до видео-конферентни връзки, и проблема е решен. Имате всичко под ръка, точно на едно набиране (клик) разстояние.

Ще се радвам да споделите вие как се самодисциплинирате и какво местенце сте си си отделили. :) Дано ви е било полезно това. Надявам се да стане една хубава и дълга тема, има какво да си говорим тук в нея. Аз даже ще я допълня след някое друго мнение. ;)

От: Как да останем продуктивни, работейки от вкъщи

Спазвайте нормалните работни часове
Фикс идея :lol:

Re: От: Как да останем продуктивни, работейки от вкъщи

Фикс идея :lol:

Що бе бате, аз даже надхвърлям. Примерно се започва в 9 ама отивам към 7, а после дори и пак засядам, ако нещо се преседя. :) Или ти от тази гледна точка? :)

От: Re: От: Как да останем продуктивни, работейки от вкъщи

Що бе бате, аз даже надхвърлям. Примерно се започва в 9 ама отивам към 7, а после дори и пак засядам, ако нещо се преседя. :) Или ти от тази гледна точка? :)

Аз нямам пижама и Facebook - а много време яде :)

Re: От: Re: От: Как да останем продуктивни, работейки от вкъщи

Аз нямам пижама и Facebook - а много време яде :)

Да, аз съм виждал на работното място нон стоп отворен Facebook, пък какво остава и във вкъщи, където никой даже не ти прави проблем. Там, в службдата, някой ще мине, ще му направи лошо впечатление. ;)

Иначе, вярвам, че всеки от вас си е отделил местенце във тях си. Една или половин стая. Една стая (тази, в която възнамерявате да работите продуктивно) 100% трябва да изглежда малко като офис, за да има мотивацията за работа. Поне аз така го чувствам. Не ми е много ясно как успяват тези, които са в леглото и компа им е в скута и си правят нещо си там, а уж работят. ;) Няма ли каже, стол, бюро, нищо не става. ;)

Ще се радвам да споделите вие как се самодисциплинирате и какво местенце сте си си отделили. :) Дано ви е било полезно това. Надявам се да стане една хубава и дълга тема, има какво да си говорим тук в нея. Аз даже ще я допълня след някое друго мнение. ;)

Ами аз знам, че имам работа, която през деня чака аз да я свърша и просто сядам и работя :) От година и половина близо си работя изцяло от вкъщи и се чувствам доста добре, не ми пречи, че не съм в офис. Обзавел съм се с удобно бюро и стол и си имам "моето" местенце в една от стаите. Според мен всичко опира от самодисциплината и желанието когато стане дума за работа от вкъщи.

При работа в къщи едно от най-важните неща е управлението на времето. В къщи нямаме регламент и това може да е колкото демотивиращо и предразполагащо към айлячосване, толкова и пълно с възможности. Избора на добра система за управление на времето води до неимоверно повишаване на продуктивността. Най-популярните системи и техники за управление на времето са: Помодоро, Принципа на матриците, "Make and use"-списъците (за ден, седмица, месец, година) ... etc. Има много информация в мрежата за "time management", така че всеки може да си направи собствен рисърч, кое ще му пасне.
Лично в къщи използвам комбинация между помодоро и "Make and use", като и двете базирани на софтуерни продукти. Но използвам и техниката с писане на неотложни задачи на лист и пренасяне на неприключили задачи на листа за следващият ден.

Аз съм спазила всички изискавания за продуктивност, в такъв случай. Имам си местенце, в което никой не ме безпокои, определила съм си работен график, не дъвча чипс, а тв-то работи само като фон - малко m-tv. Пижами не нося - обличам се, като за срещи с хора (въпреки, че рядко се случва) и вместо във фейсбук влизам в този форум, но само когато си дам малка почивка, така се разтоварвам психически.:) Като цяло смятам, че моделът наистина работи, но се съмнявам, че той може да се спазва от омъжени жени с малки деца.:)

Аз съм си в отделна стая, заключен (шегувам се, но понякога ми се иска), само аз и компютъра. Гледам нищо около мен да не ме разсейва, защото не ми харесва да правя нещо и в същото време част от вниманието ми да бъде откраднато от странични неща. Много грешки може да се допуснат така.

За това и повечето офиси е малко "стерилно", като най-много някаква лека, мелодична музика да звучи за фон. Но има и работни места, където шумът е в основата на работния процес - кол центрове, някоя друга борса - акции, стоки, заведение за бързо хранене и подобни. Так където нон стоп трябва да тече поток от информация и навсякъде. ;)

От: Re: Как да останем продуктивни, работейки от вкъщи

Списъка, не е изчерпателен, но няма да го допълвам. :)
Братле, дали ще работя в къщи или в офис няма никакво значение освен разликата в разхода на месец. :)
Всичко идва от психиката, ако човек е свободен и се чувства добре той твори, ако ли не, ако ще и където и да е нищо няма да направи. :)

Малко от мъжка гледна точка говоря, но мисля, че е същото и за жените.

Като ти се народят деца, ще видиш. :) Не говоря от опит де, но знам какво е от познати. Там е тегаво положението. ;)

Иначе списъка може да се раздуе много. Аз за това искам всеки да си даде мнението. Особено тези, които си работят от тях. Как се чувстват, какви нависи са си създали, какво точно избягват и все такива. И има значение от къде ще работиш. Виждал съм ги такива дето сядат да работят, включат тв-то и се отнесат. А деня вече минал. :)

Като ти се народят деца, ще видиш. :) Не говоря от опит де, но знам какво е от познати. Там е тегаво положението. ;)

Иначе списъка може да се раздуе много. Аз за това искам всеки да си даде мнението. Особено тези, които си работят от тях. Как се чувстват, какви нависи са си създали, какво точно избягват и все такива. И има значение от къде ще работиш. Виждал съм ги такива дето сядат да работят, включат тв-то и се отнесат. А деня вече минал. :)

Ами то си е въпрос на самодисциплина, а не на работно място. Аз съм виждала хора, които на работното си място (извън дома им) цял ден дърдорят с колеги или по телефона или си чоплят ноктите или люпят семки...и ако не ги види шефа се скатават. Когато работиш за себе си ставаш по-отговорен и дисциплиниран, независимо къде се трудиш. Хайде, почивката свърши - една цигара и се залавяме за работа.:)

Да, така е. Но представи си, че някой ти влиза по 3-4 пъти за нещо в стаята. Това съм го написал. Нужно е и малко дисциплина на останалите. И аз съм виждал хора, на работното си място, в офиса, по цял ден да броят минутите да приключи деня и да си рефрешват news feed-а на Facebook. Но там където съм работил, тези не се задържаха много. :)

Искам да поясня, че това с работата от вкъщи се отнася както за собствениците на собствени бизнес, така и за тези, които дават home office. Така, че всичко е до самодисциплина. А това, че днес не са свършили никаква работа, за тях си е нещо нормално, защото не им зависи пряко дохода от това. Поне съм го забелязал при тези, които не работят за себе си. За това и тези, които си изкарват сами прехраната, чрез собствените си неща, са идея по-дисциплинирани.

Мерси за статията. Постигнал съм само половината от написаните неща.. То офис средата е важна но е според мен най-маловажният фактор.
Котката като почне да мяука и да ми се качва на главата няма начин да не се разконцентрирам :(
Другото е.. като стана пия кафе минимум 2 часа, следващите 2 загрявам колоните с малко музичка, 2 часа излизам насам натам и чак тогава почвам да работя ако ми е дошла музата :D Иначе има дни в които ставам сутрин, бачкам здраво и лягам сутрин..

Настоящите ми клиенти да подминат поста МОЛЯ :lol:
Мъча се да стана по активен :beer:

• Like
Реакции: Sky
Аз имам семпъл домашен офис, който е почти 1 към 1 с този:

[video=youtube;bPgUYBrnx4U]http://www.youtube.com/watch?v=bPgUYBrnx4U[/video]

Нямам фиксиран час, в който да започвам работа, нито брой часове, през които трябва да работя. Просто започвам, когато свърша със сутрешните си занимания (бягане, закуска, душ и 10-15 минути, през които си припомням целите си и защо искам да ги постигна) и работният ми ден не приключва, докато не завърша задачите, които имам да свърша. През някои дни работя 2 часа, през други - 12, а в редки случаи - 22. :)

Мерси за статията. Постигнал съм само половината от написаните неща.. То офис средата е важна но е според мен най-маловажният фактор.
Котката като почне да мяука и да ми се качва на главата няма начин да не се разконцентрирам :(
Другото е.. като стана пия кафе минимум 2 часа, следващите 2 загрявам колоните с малко музичка, 2 часа излизам насам натам и чак тогава почвам да работя ако ми е дошла музата :D Иначе има дни в които ставам сутрин, бачкам здраво и лягам сутрин..

Настоящите ми клиенти да подминат поста МОЛЯ :lol:
Мъча се да стана по активен :beer:

Браво и аз съм тъй,днешната работа може да остане и за утре:roll:

Браво и аз съм тъй,днешната работа може да остане и за утре:roll:

Саше, ти до кога ще ходиш все тъй зачервен? Айде имаш едно зелено от мене, че ми е жал да те гледам така. Не знам до колко ще ти помогне, обаче.:wink: Бачкай по-сериозно, та да позеленееш.

Саше, ти до кога ще ходиш все тъй зачервен? Айде имаш едно зелено от мене, че ми е жал да те гледам така. Не знам до колко ще ти помогне, обаче.:wink: Бачкай по-сериозно, та да позеленееш.

Мерси много!

На мен това ми допада много като декорация и визия:

home-office.jpg

Иначе смятам, че така трябва да изглежда бюрото:

workstation-336369_640.jpg

За хората с къщи, не е лош вариант това:

small-home-office-design-pod-3.jpg

И за наистина природолюбителите:

DigsDigs-home-office-with-a-view.jpg

На мен това ми допада много като декорация и визия:

home-office.jpg