Как да печеля пари онлайн? Какво трябва да направя?

ThinkFast

New Member
Гледам, че се появяват разни теми от ентусиасти (бъдещи предприемачи) с питанки как се печелят пари и какво трябва да се направи. Та реших да обобщя някои мои мисли в една тема, където да прочетете кои са задължителните за успеха предпоставки.

1. Нека първо да дефинираме една често използвана думичка, на която често и забравяме значението - Предприемач - Това е човек, който подема нова инициатива с цел печалба.
Широко разпространено е разбирането, че има 2 вида бизнесмени - предприемачи и управители на бизнес. Първите започват или подкрепят нов бизнес, а вторите поемат управлението му, когато той вече е зрял и стабилен. Това се дължи на факта, че уменията, необходими за двата вида дейности, са различни. Докато новият бизнес има нужда от агресивно пробиване на нова ниша, развитото предприятие има нужда от стабилно и устойчиво управление.

2. Първото нещо което трябва да направи един предприемач е да огледа конкуренцията. Ако избраната ниша е вече добре запълнена и има големи играчи с големи ресурси е твърде вероятно те да ви "смажат" ако не сте конкурентни с ресурси (пари). Твърде грешно е някой да пита - "Какво трябва да направя за да печеля пари?". Замислете се, че щом питате ще ви отговори някой конкурент който има опит и едва ли е единствения. Следователно вие търсите ниша в която вече се знае как се правят пари и се правят от доста по опитни от вас. Другата основна грешка е да ви кажат как точно да изкарате парички. Грешка е защото вие искате да следвате стъпките на някой конкурент. Няма начин да постигнете нещо по този начин освен ако не превъзхождате с ресурси конкурента, но и това не е гаранция за успех.

3. Горната точка е малко анти настроена ама сега ще ви успокоя. В добре развита ниша определено могат да се спечелят доста пари и дори да сразите доста силни конкуренти. Ако сте избрали този вариант е добре да запомните, че трябва да създадете нов начин на предлагане на услугата/продукта с който сте решили да се занимавате. За да отнемете клиентите на конкурента, трябва да изпъквте с нещо от него, трябва да сте поне една идея отгоре, да сте по иновативни, да превърнете недостатъците на конкурентите във ваши предимства. И не на последно място - трябва да си настоявате на работата и винаги да се стараете да направите предоставяният продукт/услуга по добре от колкото сте си го представяли.

4. Иновацията на един добър предприемач не спира до идеята "Как да бъда конкурентен и адекватен на пазара?". Има доста недоразвити и дори несъздадени ниши. Дайте воля на иновативното си мислене, "Какво може да се хареса на клиентите?". Превърнете идеите си в реалност! Пробвайте, пробвайте и пак пробвайте. Ако сте иновативни и практични, новосъздадената ниша бързо ще ви донесе добри печалби, но тук има един малко по-различен проблем. Конкурентите не спят. :) Въпреки че вие сте създали нова ниша, това не означава че никой няма да ви последва. Някой който знае как да реализира т.3 ще ви срази. Във всяка една нова ниша идва момент в който предприемача трябва да бъде и добър бизнес управител. Идеите трябва да идват постоянно и постоянно да разширявате дейността си в новата ниша, за да бъде все по-трудно и трудно на конкурентите от т.3 да си изпълнят пъкления план :)

5. Общо взето не само в онлайн бизнеса а и в оффлайн бизнеса хората от тип т.3 и т.4 са в постоянна борба и естествено по-силния оцелява. Това е закона на бизнеса. В тази точка ще обсъдим един друг проблем, който също доста често наблюдавам в доста предприемачи. Предприемач А чул от предприемач Б че от бизнес В много се печелело. Отворил си калкулатора, сметнал това онова, изкарал една екселска таблица и си направил един финансов план за инвестиции и "евентуални приходи" за една година. Харесали му цифрите и взел да инвестира пари като луд. Във всеки един бизнес има два вероятни изхода - печалба и загуба.
Когато се прави една финансова прогноза, трябва да се включат най-големите разходи, най-малките приходи, най-голямата текуща загуба която може да си позволите, най-малкият приход който искате да вземете. Инвестициите трябва да са балансирани, няма смисъл да се вкарват постоянно пари в даден проект след като е очевадно че не е печеливш! Вкарайте нова идея и започнете с друго. Сметнете струва ли си да рискувате най-голямата текуща загуба за най-ниския приход който ще дойде, дали той ще обезпечи текущите ви разходи и т.н. Всички тези сметки ще са доста абстрактни докато не започнете работа по дадения проект. Смятането е доста трудно особенно в нова ниша или с нов продукт, но са необходими за да видите черно на бяло какво ще рискувате и какво може да спечелите. Ако не го направите, все едно развивате дейност само за идеята без да знаете кога и колко да инвестирате, как да инвестирате, ще ви стигнат ли парите и други подобни проблеми.

6. Когато се захванете с проект, работете по него настойчиво. Не позволявайте мързела да ви налегне, всяка минутка е ценна. Не позволявайте първата пристигнала сума да ви накара да се чувствате велик и да спрете да развивате дейността си. Запомнете че няма вечна машина за пари. Винаги се сещайте за т.3 и действайте по т.4. В този ред на мисли малко не съм съгласен с дефиницията от уикипедия за предприемача и управителя. Според мене лично за да бъдете успешен играч в онлайн бизнеса, трябва успешно да комбинирате в себе си насоките в т.3 и т.4, защото те са постоянно в кръговрат и нито едната от двете е доказано печеливша!

Успех в бизнеса, знам че в началото е трудно но всеки бизнес си има начало. И никога печалбите не са толкова сладки както тези изкарани с пот на челото! :roll:
 
аз да добавя когато влизате в голяма ниша в която се печели много не е нужно да се целите веднага в топ киурда за нишата там да се излезе е най трудно
ако изберете някои по малък киурд също ще вкарате таргетирани посетители и ще ви генерира продажби а излизането на топ позиции ще е доста по лесно

http://www.predpriemach.com/showthread.php?t=1720
 

Горе