От: Как да получим първата си поръчка във freelancer.com
ptsonev, благодаря!
Сега съм затрупана с работа от стари клиенти и не ми е до нови
, но ще се регистрирам и в elance.com при първа възможност. Стана ми интересно.
Моето начало във freelancer, както обещах:
Един ден реших, че ще му отделя няколко часа. Разучавах го известно време, направих си профил и започнах да търся подходящи проекти (според съветите от тази тема).
Харесах си един, направих оферта. Изпратих и съобщение на работодателя. В него описах накратко досегашния си опит и му предоставих част от мой текст. След малко обаче проектът беше изтрит. Това ми се случи още веднъж, но на третия път имах късмет.
Бях първата, която се включи и работодателят веднага ми писа. Каза ми, че харесва стила ми на писане и поиска скайпа ми. Разговорът премина там. Обясни ми, че най-вероятно ще избере друг за този проект, но иска да работи с мен и има нещо предвид. Описа ми бъдещ свой проект, пита ме за цени и в един момент просто изчезна. Аз реших, че с нещо отблъсквам хората
, но след около седмица пак се появи и ме покани да участвам в новия проект, за който ми беше разказал.
След кратък размисъл (проектът беше доста по-сложен, изискваше знания, каквито нямах и повече време за изпълнение) прецених, че ще се справя и кандидатствах. В офертата си му предложих два варианта - стандартен (какъвто си мислех, че повечето писатели ще му предложат) и моя
. Той избра втория вариант и започнахме. Наложи се да ми даде доста допълнителна информация, както и аз да търся самостоятелно. Задачата ми беше да напиша материал, който да служи за маркетингови цели на компанията и съответно беше много важен за клиента. Когато му предадох готовия продукт, му казах, че съм готова да коригирам текста, ако има нужда. Той направи някои дребни корекции и поиска да развия някои моменти, които особено му бяха харесали. Направих го. Дадох му и някои съвети какво да прави с текста.
Той остана доволен и ми възложи две реклами - на различни продукти, за различни медии. Одобри и тях.
Вчера пак ми каза, че му харесва как пиша и иска да продължим да работим заедно. Приятно е да те оценят професионално. Странно как никога не ми се е случвало да чуя добра дума за себе си, докато работех на трудов договор, а на свободна практика така леко се общува.
Още нещо -
Unwise беше казал: "С всеки кадърен българин freelancer, макар и не като официален рейтинг, се вдига доверието в българските freelancer-и. Имам наблюдение върху някои много ценени (с висок рейтинг и похвали) българи freelancer-и, след чието наемане същият работодател за друга работа е предпочел да пак българин." Напълно прав е. Когато дойде момента да оценя работодателя в сайта, погледнах какво са писали другите за него и видях, че редовно работи с българин, в друга сфера.