От: Как да предпазим 20 000лв от инфлацията...
Абе това злато в последно време взе да поевтинява ... Мисля, че не е добра идея ...
Ако ги вкараш в банка, мисля, че лихвата ще покрие инфлацията, а и ще са ти винаги под ръка ...
До няколко години, когато няма фиатна валута какво ли ще говориш?
С аргументация звездите ми говорят или агенция ЕЖК не става.
Ще ти обясня част от фундамента на златото.
1-во Златото се измерва във фиатна валута, а не във реална стойност иначе казано покупателна способност. За последните 100 години долара е обезценен 96%, а 1 унция злато има ръст на пок. способност в пъти към каквато си искаш потребителска кошница.
2-ро Златото е борсово определимо
3-то Златото е обратно пропорционално на пок. способност на валутите - ако бъде ниско масата мисли, че всичко е ок.
4-то щото е борсово и изразява пок. спобност на валутите е враг номер 1 на Централните банки.
5-то а от тук следва и най-важният факт, че ти поевтинява - то поевтинява защото е най-силно манипулируем инвестиционен актив в света.
Това ще рече на борсата в Ню Йорк където се търгува за всяка реална унция злато има близо 300 хартиени.
Именно хартиените унции свалят цената - някой прави къса продажба за 20 милиарда долара злато познай какво ще се случи с цената. Този няма реално злато за 20 милиарда, а просто прави short sale.
А вече говорим за 325 към 1
http://www.activistpost.com/2015/12...nces-for-every-physical-ounce-backing-it.html
Представи си го така ако всички се юрнат да теглят парите си от банките в най-добрият случай до преди обедната почивка 10% ще са си взели парите след обедната почивка всички банки са фалирали.
Сега ако всички искат си вземат златните унции - то само 0,3% ще могат да си вземат.
Може да го калкулираш и обратно колко пъти трябва се вдигне цената на златото в долари че да задоволи дори 10%?