От: Как да работим на територията на Европейския съюз???
Сега тук има нещо което изобщо не може да ми влезе в тъпата глава : цитирам
"Подозирам, че питането ти е свързано с това как да направиш така, че да не плащаш българското ДДС при покупката на стоката. За целта е необходимо твоята българска фирма да се регистрира за целите на ДДС в държавата - членка на ЕС, където ще се "установиш физически" и съответно тази стока да бъде транспортирана от България до въпросната държава - членка, придружена с необходимата документация, доказваща това движение. Тогава сделката (въпреки че твоята фирма също е българска) ще се третира от страна на доставчика като вътрешнообщностна доставка (ВОД) и той ще фактурира стоката към теб без да начислява ДДС"
Добре де? ДДС то несе ли внася като отче наш на входа на страната в която е влязла стоката? Тоест доставчика е внесъл вече ДДС то и на мен ми дава фактура която реално съдържа и стойноста на ДДС? Аз как да направя така че да не плащам БГ ДДС??
Ако българската фирма - доставчик е регистрирана по ЗДДС, в общия случай си приспада начисленото с митническата декларация ДДС от вноса и реално не би следвало да "натоварва" продажната цена на тези стоки с него, както би се случило, ако същата не е регистрирана по ЗДДС. И съответно, ако сделката между теб и въпросната фирма, отговаря на условията за ВОД, които ти споменах по-горе, то тя няма да ти начисли ДДС при продажбата на стоката. ДДС ще трябва да начислиш ти в страната, в която ще я продаваш (съответно с тамошната ставка - 21% за Италия и Испания, ако не ме лъже паметта. За Италия се говореше, че от 1 юли ще го вдигат на 22%, но не съм се интересувал от подробности).
Регистрация на Фирма в УК от без пари ако си го направиш сам (10 минути в интернет) до 100 паунда ако ползваш фирма
Ако е ЛТД може въобще и да не плащаш осигуровки (и на всичкото отгоре ще си здравно осигурен) ако е ЕТ - 100 паунда на година в това число здраве и пенсия
Счетоводство ако си го правиш сам без пари ако е ЕТ около 100 паунда ако е ЛТД около 400 ако по ДДС още толкова
Ако си регнат в УК и оборота ти е под 75к паунда на година не си длъжен да се регваш по ДДС и не виждам кой може да те накара за това че продаваш в ЕУ на частни лица.
...
Да правиш бизнес в УК не означава да си престъпник - В БГ не можеш да правиш бизнес ако спазваш всички идиотщини дето са измислили - Тоест държавата умишлено те прави престъпник - когато знаеш че си нарушител си покорен гражданин дето не смее да си търси правата който могат да го щавят всякакви държавни институции.
mantaman, уважавам много мненията ти, но като човек, който познава в детайли и по една или друга причина следи ежедневно икономическата ситуация в България и най-вече данъчната и страна, споделям мнението, че малко преувеличаваш в изказванията си за "плачевното състояние в България", що се отнася до правене на бизнес и бюрокрация. Определено не сме цъфнали и вързали, но в никакъв случай нещата не са и толкова зле, колкото внушават изказванията ти. Съгласен съм, че имаш по-добър поглед върху нещата и процедурите в Англия (въпреки че и аз имам някаква представа, тъй като жена ми наскоро взе изпита по UK Taxation към
ACCA), но позволи ми да имам претенциите да съм по-компетентен относно настоящата ситуация в България.
Конкретно по написаното от теб по-горе:
Тук също регистрацията на фирмата може да бъде безплатна - аз например регистрирам безплатно фирмите на клиентите си и го правя именно по електронен път, дори за по-малко от 10 минути.
За осигуровките не мога да споря, тъй като не съм запознат в детайли как стоят нещата в Обединеното кралство. Определено тук, в България, вариантите при които осигуряването може да се избегне, не са много. Но въпреки това, размерът на осигурителните вноски, ако не се лъжа, е най-ниския в рамките на ЕС. На практика месечната осигурителна вноска (здравна
+ социална) е в размер на малко над 55 евро.
Между другото, данъчните законодателства не само на България и Великобритания, но и на целия Европейски съюз в днешно време са толкова подобни, колкото никога досега не са били.
Относно регистрацията по ЗДДС в Англия - прагът от 75 000 лири съвсем не е единственото условие за задължителна регистрация по ЗДДС. Съвсем наскоро имах случай, при който британски контрагент, използвал услугите на мой клиент си заслужи проверка и служебна регистрация по ЗДДС, придружени с глоба от тамошните данъчни служби, защото не беше спазил разпоредбите на чл. 196 на Директива 2006/112/ЕО на Съвета. Оказа се, че е един от онези, които не са сметнали за нужно да ползват услугите на счетоводител и се осланяше на прочетеното в сайта на, ще ме извинявате, "Хър Маджести дрън - дрън", че трябва да се регистрира само и единствено, ако прехвърли прага от 75k паунда. Та в този ред на мисли, това да движиш фирма в рамките на ЕС без счетоводни познания и опит си е чиста проба авантюра от най-висока класа. Счетоводството отдавна не е една тетрадка с дебели корици, разделена на две, в която да си нахвърляш с молив приход и разход. Ако имаш желание, мога да ти изредя само една малка част от основните данъчни нормативни актове, а ти съответно да провериш какъв огромен обем от информация представляват. Просто в днешно време е несериозно да се говори по този начин за която и да била област, обвързана с толкова много "бумащина".
Не искам да оставаш с впечатление, че си придавам някаква тежест. Напротив, пиша всичко това със зрънцето надежда, че поне един - двама, прочитайки тези редове ще осъзнаят, че счетоводството не е кифла с мармалад и няма да се подлъжат по подобни приказки, че могат да си го водят и сами без да имат солидно количество знания и опит с материята. Точно сега, по време на кампанията по годишното счетоводно приключване, идват при мен немалко на брой дребни фирмички, нерегистрирани по ЗДДС, на които да подготвя необходимите отчети и декларации, и искам да ти кажа, че нямаш ни най-малка представа на какви еквилибристики ставам свидетел почти ежедневно. Именно повярвали си собственици на фирми, които цяла година са творили едни чудеса от храброст, та сега се чудя как да им замажа произведенията така, че поне да не личат от километри.
А относно "мазохизма" в България - съгласен съм и разбирам доводите ти. Аз, поради ред причини, имам близки наблюдения върху ситуацията в Холандия и определено мога да заявя, че тук, в България, си говорим за "война с прашки". Но причината не е конкретно в данъчната система, а по-скоро в цялата немотия и мизерия, в която сме се докарали. Просто сме бедна държава (и физически и чисто духовно) и сме влезли вече в затворения кръг, от който няма излизане. Или поне не му се вижда края.
Но въпреки всичко, има фирми, които си плащат всички данъци и играят строго по правилата и, повярвай ми, даянат. Аз, например, съм типичен пример. Богат не съм станал, вероятно няма и да стана, ама поне вечер заспивам с вътрешното удовлетворение, че съм направил каквото мога и за себе си, и за страната си, която е дала не малко на предците ми, а и на мен, въпреки всичкия бълвоч, който се изсипва отгоре ѝ ежедневно от който трябва и който не трябва. Но това вече е въпрос на лична философия, съответно разговор за съвсем друга тема.