От: Как да работим с Гугъл Адсенс Ирландия и да нямаме проблеми с НАП
Не се дуйте – вие НЕ СТЕ в ТРУДОВО – ПРАВНИ отношение с Гугъл.
Никой не твърди подобно нещо. Ако не полагаш труд не си длъжен да се регистрираш. Възможно е например някой да ти е подарил сайт и да ти е сложил кода в този сайт и ти само да ходиш да си взимаш парите. В този случай не се налага регистрация и плащане на осигуровки (освен здравен данък 8% - зависи как декларираш дохода).
Според Конституцията осигуряването е право, а не задължение. Обаче съществуват множество (противоконституционни) закони, според които осигуряването е задължение.
Конституционния съд казва, че задължението за осигуровки е бюрократична пречка пред правото на труд и по този начин
държавата пречи на правото на труд, което е основно човешко право. Въпреки това никой не се трогва и не променя законите (подробностите - в
тази статия).
Задължението за регистрация по БУЛСТАТ и плащане на осигуровки възниква когато лицето започне да полага труд. Няма никакво значение размера на дохода. Например ако лицето започне да разработва сайтове с цел някой ден да печели от тях (напр. като сложи реклами), то в седем дневен срок от момента на започване на дейността лицето е длъжно да се регистрира по БУЛСТАТ, да подаде декларация за започване на дейност и да внася минималните осигуровки, които са 100,80 лв (ако няма доходи или доходите са под 420 лв на месец).
Ако не ми вярваш - питай счетоводител. Осигуровките се плащат не защото лицето има доходи, а защото полага труд.
Аз считам, че задължителното плащане на осигуровки не е редно. Много хора също смятат така (
доказателство: не декларират пълния размер на доходите си или изобщо не ги декларират с цел да си спестят внасянето на осигуровки).
Проблемът е, че в България няма как (ако полагаш труд) да платиш данък без да платиш осигуровки. Ако укриеш доходи укриваш и данъците заедно с осигуровките.
Това трябва да се промени, обаче аз няма да си мръдна пръста за да го променя. Защото и аз като вас съм алчен и страхлив егоист. Щото ми е по-евтино и лесно да си трая.
Искания за подобни поправки не са правени, няма подписки, или фейсбук странички за такива – има само многобройни постове как да си подадем дупето по най- удобния за активната страна в акта начин. Интересно защо?
Защото хората не им пука. Свикнали са с абсурдни закони и ако се наложи да протестират срещу всеки абсурд няма да им остане време да се хранят и ходят до тоалетната. Освен това е по-лесно да си траеш. Особено за тези, които са алчни страхливи егоисти.