Здравейте мастъри!
От няколко дни насам хостинг фирмата, която ползвам ми съобщава, че отново съм надвишил максимално позволения брой файлове на плана ми, както и размерът на базата данни.
Тъй като сайтът явно е "дооста" голям, трябва да премина към варианта VPS или да си намаля броя файлове. Ясно ми е, че дори да му намаля размера, той след известно време пак ще порасне и искам или не ще плащам за сървър, но за момента ме интересува ИМА ЛИ плъгини, които чистят неужни файлове и базата данни?
Сайтът е на Wordpress - новинарски е.
Мерси предварително на отзовалите се !
По описанието разбирам, че става дума за СуперХостинг.
В случая не си предоставил никаква техническа информация, която да ни помогне да дадем каквото и да е конкретно решение, но предполагам, че този голям брой идва от изображенията, разположени в инсталацията. В cpanel имаш Inodes by Superhisosting tool в първата секция, от там можеш да анализираш точно от къде идват.
Ако броят на айнодите е надвишен с 2 или 3 пъти може да се справиш с оптимизирането им, но ако е с повече - ориентирай се към друга хостинг компания. Забележи, не план, а компания.
По подразбиране, в зависимост от темата, която ползваш се генерират до 10 копия на изображенията. Те не трябва да са повече от 3, затова провери точно колко копия се генерират. Това става като видиш колко inodes има сега чрез тула, който ти казах по-горе, качиш едно изображение, без значение какво и видиш с колко се увеличава броя веднага след това. След като разбереш дали просто си качил много изображения или наистина се генерират твърде много копия виж от къде се генерират. Най-честите места са:
*Направи пълен бекъп преди да правиш каквото и да било*
1. Настройки - Файлове в администрацията на сайта
(ако става дума за Woocommerce продукти)2. Външен вид, меню настройки, Woocommerce, продуктови изображения в администрацията на сайта
3. В папката на темата, която може да достъпиш през FTP/Cpanel File Manager, провери всички възможни файлове. Най-често това става във functions.php или като цяло всички файлове, съдържащи ключова дума "functions", много зависи от темата. Твоят проблем ще изглежда по подобен начин:
add_image_size('gallery-thumbnail', 145, 145, true);
add_image_size( 'blog-posts-list', 750, 330, true );
Общо взето гледаш да има add image size и ако видиш такова нещо - триеш целия ред.
После погледни всички плъгини до един - всичко, което е свързано с допълнителни галерии, оптимизиране на изображения и изобщо всичко, което се отнася пряко до снимките и провери техните файлове дали не съдържат такива неща.
Това ще спре генерирането на нови изображения. Това, което ще те посъветвам аз, за да си напълно сигурен, че си се спасил от старите копия на изображенията - направи експортни файлове на продуктите/публикациите и като цяло на всичко, което ти трябва и го импортирай в нова инсталация. И най-вече - забрави за инсталирането на нови и нови плъгини, които уж да намалят файловете - най-много да счупиш сайта.
С този проблем съм се сблъсквал доста пъти, така че ти давам изпитано решение. Дано съм помогнал.