Как да финансирам покупка на имот за 60к-70к?

Стой далеч от банките, прояви търпение и събери пари, пък и по хубава къща ще ти изкочи през това време, на по добра цена и разположение.
 
Зсравейте!

Да си кажа и аз мнението, като човек живеещ в къща на село. Лошото при закупуване на имот е, че трябва да мислите в перспектива поне 30 г. напред, както и да го погледнещ ставаш крепостен селянин, особенно с ипотека.
Проблеми:
- Демографски: преди 40 г в нашето село имаше само едно семейство от друг етнос, в почти всяка къща имаше по 2 деца, сега вече официално сме под 240 жители, 3-4 млади семейства с 1 дете, 3-4 по-възрастни семейства, 20-30 самотни. Другите са неизвестен брой и тази година ще имат най-малко 7 бебета.
- Инфраструктура:
- една центарална улица, почти в добро състояние, в сравнение с другите Марс изглежда като магистрала.
- ВиК от времето на дядоми, няма налягане, помпата е за ремонт, няма пари, защото за зянои водата е на Бога и не трябва да се плаща.
- Енерго, горе долу бива, къса се жица, идват, снаждат, пари за нови няма, ако искаш плащаш, въпреки, че е преди електромера.
повечето стълбове са като кулата в Пиза!
- Данъци и такса смет. За 3 дка празен двор, на който не можеш му взе и 1200 лв, дан. сгради и такса смет- 140 лв! Колкото на апартамент за 80-100 К в голям град.
- Преди имаше детска градина, фурна ( с невероятен хляб), читалище, магазин хранителни стоки, железария, кръчма, поща, зъболекарски и лекарски кабинет, стол за работниците в ТКЗС-то, овцеферма, свинекомплекс и др. Сега магазин, поща, пенс клуб, библиотека( не знам някой да е влизал вътре), в стола брятята си правят сватбите най често. Барче няма, пие се на центъра има кафе автомат.
- Къщите са за ремонт основно и понякога е по-добре да се съборят, а това си е маса пара.
- Друго:
- Коне, каруци и кучета, няма отърване, изскачат от всякъде, серат навсякъде, нощно време с кола е кошмар. Добре, че поне с музиката се поспряха.
- Да не дава Бог да се разболеш или да те заболи глава или зъб! Трябва да подържаш една аптека в къщи!

Плюсове:
- Абсолютно спокойствие, ако няма рожден ден, сватба или са дали помощите.
- Големи дворове, големи къщи, можеш да си построиш каквото си искаш. Кеф ти басейн, шатра, барбркю или джакузи.
- Времето е спряло.


С две думи, доста си помислете къде и кога и как го виждате след време.
 
Предполагам пише за имотите около София, където търсенето е зверско и вече под 100К няма нищо нормално. Баш за село (макс 20К къща с имот) първо едва ли му трябва ипотека, и второ - едва ли ще му я направи някой.

Иначе дори у твоето село е рай сигурно, но съвремието ни кара да пишем минуси и съответно да бягаме..
 
Я пак се замисли над това, че имаш жена :) В днешно време женените не остават за дълго женени. Какво става с имотите в случай на развод... делят се, стават грозни неща :) Това трябва да се предвиди още сега.
Ти си голяма черна станция :) Хората мечтаят да си купят общ дом, ти към развод ги прати :)
 
Предполагам пише за имотите около София, където търсенето е зверско и вече под 100К няма нищо нормално. Баш за село (макс 20К къща с имот) първо едва ли му трябва ипотека, и второ - едва ли ще му я направи някой.

Иначе дори у твоето село е рай сигурно, но съвремието ни кара да пишем минуси и съответно да бягаме..
За 20k свестен имот може да сънуваш само. У наше село няма други етноси, освен някой и друг руснак и германец - засега поне. Градът е близо. Съответно и цените на имотите са над средните (като за село).

Близостта на София е плюс само ако планираш да боледуваш по-сериозно. Останалото са само минуси и то от дебелите (изглеждат почти като квадрати).
 
Близостта на София е плюс само ако планираш да боледуваш по-сериозно. Останалото са само минуси и то от дебелите (изглеждат почти като квадрати).

Мисля, че нямаш никаква представа или пък не си живял достатърно в София, защото дори у Волуяк да живееш, сравнено със София, е все едно да си на Кайманите, повярвай ми. И минусите всъщност, не приличат изобщо на квадрати, а напротив, защото ако живееш или имаш бизнес в града, нямаш никакъв вариант да живееш на 100 и повече километра от него, и действително и 5км от околовръстното да преспиваш, могат да ти увеличат живота с поне 10-15г :)
 
Поживял съм немалко в София. За околностите нямам много впечатления, ама колкото имам - не са много положителни :)
Като се поотдалечиш на 60+ км вече е друго.

60к-70к стигат за приличен имот в добре уредено село, близо до някой голям град (без София). И преди пандемията беше започнало бавно отдръпване от големите градове.
 
Благодаря за разнообразните мнения и гледни точки.

Банките съм ги пообиколил, когато идеята беше зародиш и са ми горе-долу ясни нещата. Просто винаги е полезно да чуя мнение/съвети на членовете на този форум. Ще се опитам да извлека най-полезното.

Засега ще дам пауза на начинанието, освен, ако не изкочи нещо наистина добро с перспектива и като инвестиция.
 

Горе