На късмет общо взето, а и никога не знаеш..., добър е относително понятие. Винаги може да те прецака. Цените не винаги зависят изцяло от него, така че щом са по-високи, това не винаги значи, че той печели повече. Повечето са посредници и като им вдигнат фабриките цените и те вдигат. Много пък произвеждат X на брой продукти, но Y на брой купуват от други производители, така че не винаги всичко зависи от тях. Цената не е всичко, времето е по-ценно, аз преди съм купувал различни неща от различни китайци, цепих стотинката на две, но това изисква страшно много време в търсене и намиране на точните хора, сравнения на цени и т.н. Сега вземам всичко от един, ясно ми е, че голяма част от нещата не ги произвежда той, а само ги събира и си слага надценката, но икономията откъм време и търсене е огромна - направо му пращам снимка какво искам и той го намира супер бързо и ми дава цена. През 3-4 месеца може да има промяна в цените, ако фабриката е сменила материала на производство, модела или нещо друго, нормално е. Ако работиш с 1 пак си има рискове де, така си много по-зависим, не ми харесва, ама за сега е така. Никой няма да ти даде ей така контакт, реално това му е целият бизнес. Като съвет:
1) Не се връзвай на тези дето ти пращат мейли с оферти, мен лично редовно ме спамят някакви китайци с доста ниски цени, откъде ме намират не знам. Повечето пъти са много рисковани, да не кажа направо измамници.
2) В зависимост от нишата най-вероятно си знаеш там поне 4-5 продаващи се продукта, започни с тях, сравнявай цените и поръчвай от различни доставчици, ще видиш къде ти е най-добре като условия. После трябва да придобиеш горе-долу реална представа колко е голям твоя човек и какви продукти може да ти предложи. И тук вече много зависи ти колко разнородни продукти зареждаш, как ще ги получаваш и още куп други изисквания и неща...
Под агент в Китай, какво точно разбираш? Какво прави този твой агент? Намира стоката или само помага при експорта там?
Как пращаш парите - на кого? С посредник или без?
И пак ти казвам, никога не може да си сигурен в нищо, аз работя с един и същ вече може би 4 години и пак изникват разни ситуации, ето сега ще правя нов внос на непълен контейнер LCL и изниква някаква таксичка в размер на XXXX$, добрият китаец доставчик, казва че я иска тая такса агента по експорта, с който работи спедитора и иска да го сменя с друг агент, който няма такава такса. Спедитора казва, че това не може да е вярно, а сега разбери кой от 3-мата лъже и иска да ги вземе тия кинти?