От: Как опаковате пратките?
Обикновено тези опаковачни материали се дават от самия спедитор. Лично аз работя с няколко спедитора и са ми предоставили количества от флаерите (пликовете за опаковане) и аерофолио (балончетата), на мен лично друго не ми е необходимо. Другия вариант е да се поръчат брандирани на фирмата материали в някоя рекламна агенция, но в масовия случай излиза доста скъпичко. Едина качествено опакована пратка с брандирани материали ще ти струва минимум 2 лева и то ако поръчваш на един път за 10К пратки, което е някакъв минимум, защото 10К торбички е нищо, ние правим заявки за по 100К торбички и Пловдивските монополи ни се цупят, като към тези 100К торбички има още няколко по 100К опаковачни продукта. Тука от форума се беше свързал някакъв потребител, които каза че продава кутийки за часовници и мислих да поръчам няколко хиляди бройки, но така и не го чух повече, ако чете това, да се представи, защото цените бяха на пръв поглед доста добри а пък не го помня ... май беше нещо от сорта на зарини, но може да се лъжа.
Да опаковаш сам пратките си е нож с две остриет. Подготви се да имаш специално помещение за опаковане, нает човек или хора които да опаковат, осигурени работни опаковачни плотове и склад в които да складираш опаковките. Не е добра идея да сложиш множество кашони и наилон на едно място с другата ти стока, защото ще се напълниш с мишки, хората, които могат да си позволят хале близо декар барнато от всякъде са пряки наследници на Доналд Тръмб или някои от този калибър. Имам предвид, че сметката няма да ти излезне ако просто ще складираш продукти в такова хале, ако произвеждаш нещо е друг въпроса. Транспорта на стоките до спедитора е другия възлов момент. Ако все пак осигуряваш всичко това и имаш повече от 20 пратки на ден се постарай да искаш хубав процент комисионна за свършената работа от самия спедитор, ако имаш повезе от 100 пратки дневно, направо говори за някакъв вид франчайзинг със спедиторите. Лично моя офис се намира на 5 метра от офис на еконт, но въпреки всичко не работя с офиса на еконт понеже комисионната не ми харесва защото:
1- Аз подготвям товарителницата
2 - Попълвам я
3 - Аз я разпечатвам
4 - Нося пълна отговорност какво има в праткта
5 - Нося пълна отговорност, ако нещо се случи с пратката без моя вина
6 - Опаковам я
7 - Доставям я до спедитора (Това се случва рядко, обикновено те идват да си я вземат)
8 - Изплащат ми парите по банка в три дневен срок (За което вместо да ми взимат процет, аз не им взимам лихва, че ми задържат пари)
има и още, но не ми се влиза в подробности.
Разбира се това са условия при положение, че наисина имаш пратки и клиенти. Това което е най - важното и не го споменах нарочно по - горе е това, че всеки ден им правиш реклама, за която те трябва да ти заплащат. Малко дългичко стана, но се постарах да обхвана всичко свързано с пакетирането с което съм се сблъсквал. Ако имаш по - малко пратки и не ти е проблем да ти ги пакетират на място и подготвят товарителниците на място, просто си ги носи на място, ако във въпросния офис на еконт започнат да те плакта ти да си го правиш, че ще ставало по лесно, да ти платят за труда на теб, защото на тях им плащат за това.