От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене
"Формулиран е по този начин, защото конституцията не позволява да се гласува с конкретен проект."
Не ми пука как е формулиран. Важното е, че това е един ненужен проект. БСП натискат за него, защото преди избори е хубаво опозиционната партия да има кауза. А каква по-добра кауза от нещо, което правителството не иска да осъществи?
Harkon - обясни ми каква е логиката да се дадат 15-16 милиарда лева (серго казва 6.5 милиарда евро = 13 милиарда лв, боко казва 20 милиарда лв, истината е някъде по средата) за нова централа, при положение, че могат да се закупят реактори и да се сложат във вече готовата централа. Ето това не мога да разбера. Убеди ме с какво новата централа ще е по-добра от старата - имай предвид, че бъдещите реактори, които ще бъдат закупени за Козлодуй ще са 2+ , тоест с нищо няма да се различават от тези на Белене. Обърнете внимание, че това е чистата цена на проекта - толкова ще платим на руснаците и фирмите, които ще участват. Но ние тези пари не можем да ги извадим от джоба си - държавата няма такава възможност. Ще се тегли заем, който ще има, да кажем 6 % лихва. А да видим можете ли да смятате - колко е 6 процента от 16 милиарда лв
?
Защо да не спестим няколко милиарда, които бихте могли да инвестираме в нещо друго? Ще хвърлим
много пари на вятъра - реакторите ще произвеждат едно и също количество енергия, без значение в коя централа са (няма значение дали ще ги "ръгнем" в Козлодуй или в ""Белене"). Във втория случай трябва да плащаме пари за изграждане на всичко от нулата (добре де, почти от нулата - има някакъв гьол
)
Не разбирам какви са разумните аргументи да се гласува "За". Сигурен ли си, че си добре запознат с тематиката или просто слушаш мненията на разни "лидери" ? Впрочем ти въобще имаш ли някакви познания за ядрените реактори? Защото аз до 6-7 месеца ще завърша образованието си като химик и съм убеден, че технически познавам процесите много по-добре от теб, а пък и лятото на миналата година имах възможност да посетя АЕЦ Козлодуй.