Здравейте! Имам идея да отворя квартален рибен магазин. Някой може ли да ме насочи какви изисквания трябва да покрия ?
Здравейте, за да регистрирате рибен магазин е необходимо:
1. Да имате регистрирана фирма;
2. Да намерите помещение, което да е със статут по ЗУТ (Закон за устройство на територията) на магазин, бърза закуска и др. Задължително е да има такъв документ от 09.06.2020г., съобразно изискванията на новия Закон за храните, обн. в ДВ. бр.52/2020г.
3. Да се разработи комплект документи за безопасност на храните (НАССР система, система за самоконтрол, мониторингова програма, контролни карти и чек листи).
4. Да се подадат документи в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) по местонахождение на обекта. В страната има 28-ОДБХ-та в големите градове, те са под контролна на БАБХ (Българска агенция по безопасност на храните).
Документите, които трябва да се подадат са:
- Заявление и списък с групи храни (образци на БАБХ);
- Документ за статута на помещението по ЗУТ;
- Договор за наем или документ за собственост.
- Документ за платена държавна такса.
След подаване на документите до 14-тия календарни дни може да започнете работа. Проверката от инспектори от ОДБХ е до 30-тия ден, т.е може да започнете и преди проверката, съобразно новия Закон за храните.
За работно време подавате в общината по местонахождение на обекта заявление (по образец), копие от удостоверението за регистрация от ОДБХ, копие от договора занаем и документа за регистрация на фиксалното устройство на касовия апарат.
Ако имате наети работници трябва да се направи разработка и по трудова медицина.
Изисквания относно материално-техническата база:
Необходими са следните помещения и условия:
- Сладова площ, оборудвана с хладилни съоръжения;
- Работна площ с обособена подговтителна площ с двойна мивка (един кран с две корита), хладилни съоръжения- среднотемпературни и нискотемпературни, витрини, щанд за продажба, везни и дребен работен инвентар.
- Кът за термична обработка (само ако приготвяте риба за консумация), оборудвана с мивка, скара, фритюрник, аспиратор или вентилационна система.
- Площ за преобличане, оборудвана със закачалки или гардероб;
- Тоалетна за персонала.
Това са основните изисквания, надявам се, че съм Ви била полезна. За повече информация пишете на имейл
[email protected] или се обадете на телефон 0988 357 062- В. Бойчева, всеки работен ден от 09.00 часа до 19.00 часа.