Много благодаря за отговора!
Не се обиждай, но тези примери, които си дал в началото са от детска математика. Има още 1000 други знайни и незнайни променливи. Ако беше толкова лесно, света нямаше да има нужда от маркетолози, анализатори, коучинг мотиватори (?) и т.н. Има буквално хиляди фактори, които няма да обяснявам, защото всеки се е сблъсквал с тях.
Като човек, който си изкарва голяма част от хляба с тези неща ще ти кажа, че повечето от въпросните маркетолози и т.н. не успяват да минат по доходност дори 100% пасивно инвестиране в SPY.
Факт ако искаш бързи пари не е си работа. Обаче е супер лесно да отделяш 5-10% от доходите си за своето бъдеще. Ако ще да са 10лв.
На идеята ти "всеки може да събира ххх лв..пушеш ли, пиеш ли и ядосаното емоджи" - дано не го изпиташ на гърба си. Повярвай ми, има достатъчно хора, които ще ти дадат история от 1-ва ръка как понякога и 1лв е много за събиране.
Работа след работа ? - цепи дърва цял ден на 36 градуса на сянка и да видим събота и неделя за каква допълнителна работа ще намериш сили (просто пример);
Работил съм на автомивка на крак по 12-14 часа и въпреки това съм отделял време за учене на нови умения. И по-тежки моменти съм имал. Вярно, вече не бих си го причинил освен ако не е наистина наложително.
Обаче докато си млад и си без семейни ангажименти нямаш
никакво извинение.
Пушил, пиел, залагал и ходил по жени - това е човешкия фактор. Всеки има хобита и пороци, които прави за "награда" от усилията през деня. Даже разхода си има термин в маркетинга. Така мозъка произвежда допамин, серотонин и адреналин, които ти дават "сила" за следващия ден. Иначе по твоя начин на мислене скоро ще изпаднеш в т.нар. Burnout.
Съжалявам за мен пороците струващи пари са просто пороци, които ти хабят здравето и финансите.
Релакс и емиционален бууст можеш да получиш и от безплатни здравословни хобита като тичане, четене, медитация, йога и др.
Бих казал, че така наречения “Runner’s High” е по-пристрастяващ от някои наркотици, които съм пробвал.
Изобщо цялото въведение, което си направил ми прилича малко на ония коучинг модерни идеи, където всичко е възможно. Истината е, че нещата зависят от много фактори - среда, личност, момент основно.
Не го казвам с цел нападка. Усетих, че си добронамерено настроен, но има неща, които не зависят от индивидуалната личност (желания, цели, мечти). Истината е in between. Какво искаш, какво ти предлага средата, с какво разполагаш и какво ще се получи.
Средата се сменя. Пак го казвам от опит. Проблема е, че повечето хора не харесват промените.
Иначе темата е готина. Ще я следя.
Напълно разбирам, че хората са различни. Това е и причината някой с 1,500лв. заплата на 30г. да има 25,000лв. в инвестиционно портфолио, а друг с 7,000лв. заплата има БМВ за 80,000лв., 3 микрокредита за скъпи джаджи и 0лв. заделени.
Темата е за хора, които искат да направят нещо полезно. Останалото са извинения. Така поне мисля аз.