Именно, програмист на щат в моя случай е на минус за мен. Всичко останало от типа на половин ставка/на повикване/на граждански договор и т.н. с нищо не се различава от фриланса, който ползвам в момента. Затова си мисля че делегирането на поддръжката на фирма е следващата стъпка, а главния въпрос в темата беше дали въпросната фирма и да не напише за мен едно магазинче от нула. Добре, както и да е, придобих някаква представа от коментарите в темата, за което благодаря на всички участници. Бъдещето ще покаже кое как ще стане!
Абе съвсем друго си е да си имаш инхаус програмист. Дори да не ти трябва постоянно, си е ценно. Най-малкото винаги може да му зададеш нещо други, ако няма някаква работа по вече работещия сайт.
Имам едно приятел, че дори двама, и случаите са напълно актуални. Та те са си поръчали сайтове, магазини даже. До тук добре, обаче както всичко, което купуваш и ще ползваш се иска поддръжка. И не на последно място подобрения и разработки. И какво правят в момента....работа на парчета. Да, чрез фрилансъри, тъй като фирмата, която им е изградила сайтовете им бе включила такава, но те за да "облекчат" бюджета, не са сметнали за необходимо да се възползват от нея. Говорим за 100 лева на месец, включвайки 5-6 часа. В тях се включва всичко, за което се сетите. Сайт, който няма нужда от поддръжка означава само едно - че няма да се ползва кой знае колко. А сайт, който не се ползва много става посредствен....или казано на друг език - няма да има големи претенции за пазарен дял.
В момента и двата сайта имат голям потенциал, но за жалост не се инвестира умно нито в маркетинг, нито в поддръжка....а това от своя страна ще доведе до едно голямо нищо, което в последствие ще стане ясно, и то не много далече в бъдещето ще стане ясно. Не знам предмет или продукт, който да не се налива в него периодично пари, при положение, че се ползва постоянно. Все едно да си вземеш кола и никога да не и смениш маслото, да не говорим да я закараш на автомивка.
Това пак е поддръжка...да едното можеш и сам да направиш, а другото се иска идея по-експертен опит. Но и в двата случая нещо се случва с тази кола....И тук говорим за поддръжка....има го и момента с това да сложиш на колата лети джанти, газова, нова музика. Само да спомена докато давам примерите това не са хора със знания в тази област. Те си разбират от бизнеса, който управляват, и по-конкретно - областта, в която оперират. Нищо друго.