От: Кои данни не изискват да съм администратор на лични данни?
Имах предвид, че фразата "граждански договор" не се среща в законите. Покажи ми един закон, където да е написана думата "граждански", последвана от думата "договор".
Проблемът, който се опитах да посоча е, че законът задължава физическите лица, които са регистрирани по ЗДДС да издадат фактура, в която задължително се пишат личните данни на двете страни (физически лица).
Когато една фирма издаде фактура на физическо лице, това води до нарушаване на закона (ако фирмата не е регистрирана като администратор на лични данни). Същото би трябвало да важи и за фактури издадени от физически лица. Освен това, може да се твърди, че и физическото лице, което получава фактурата следва да е регистрирано като администратор на лични данни, защото съхранява лични данни когато съхранява фактурата.
Идеята ми беше да посоча колко е абсурден закона. Физическите лица трябва да сключват договори само с юридически лица (регистрирани като администратори на лични данни), ако не искат да се регистрират като администратори на лични данни.
Също така когато едно физическо лице получава дарение от физическо лице това не може да стане без писмен договор - т.е. би следвало и двете лица да се регистрират като администратори на лични данни.
"Музикантите" по улиците, които получават дарения го вършат нелегално, защото не събират личните данни на лицата, които има плащат и не сключват писмени договори. (Не можеш да си платиш данъка върху получените дарения без да напишеш в съответните бумаги личните данни на лицата, които са дарители.)
В другите видове счетоводни документи (квитанция), които могат да се издадат от физическо лице (нерегистрирано по ДДС) пак се пишат лични данни.
Ако държавата иска да напълни бюджета с глоби просто ще извади списък с физическите лица, които са получили плащания от физически лица и ще провери кои от тях са регистрирани като администратори на лични данни...