Нещо от тоя сорт ли?
Мотивите за първата ми етноложка експедиция до леговището на последните мохикани на Балканите - чо-Банско
Още от малък бях чувал, че 1/3 от населението на Банско се причислява към културната общност на така наречените "чобани", но никога не го бях виждал с очите си. За тези които не знаят - чобаните са създания изкарващи прехраната си с пастирски труд, сиреч овчари. Мои познати, също запалени любители етнолози, които са посещавали Банско някога, са ми разказвали, че тази 1/3 (от сега нататък за по-кратко - чобаните) живеят в обособен квартал, като отделна диаспора и характерно за тях е, че веднага след като са прибрали овцете, тоест в периода между 19 и 20 часа се "омъртвяват" с евтини спиртни напитки, под чието влияние слизат по останалите квартали и най-вече центъра, където започват да издевателстват над туристи, курортисти и останалите жители на Банско. По тази причина били изолирани вече от централната част на Банско, за да не плашат чужденците. Друго, което знаех е, че гордостта на всеки чобанин е предавания по наследство голям овчарски нож, ханджар, с който чобаните обичат да решават проблемите си. Популярен израз на всеки чобанин бил "Я че ви ебем мачките".... Също така бях чул, че въпросното племе - това на чобаните - е било култивирано през последните години и вследствие на това е загубило голяма част от първобитния си характер и чар. Това беше и основната причина за пътуването ми - още няколко годинки и това племе можеше да бъде изгубено за науката,
трябваше да се действа светкавично!
Химнът на чобаните:
[video=youtube;m9mNRrKUuHY]http://www.youtube.com/watch?v=m9mNRrKUuHY[/video]
п.п. Прилагам снимков и видео матрЯл :lol: