От: От: Количка за царевица и картофи на спирала
Не съм сигурен дали ще ти трябва фирма, но предполагам, че ще ти трябва. Също така отиди попитай местните ХЕИ или каквито там бяха за това какви документи ще ти трябват. Питай ги и от къде се вадят. Някои от документите мисля, че са по-скъпо от други за изготвяне. Аз например навремето правих нещо като магазин, главно за онлайн доставка и то на трайни продукти. Обаче пак ме накараха някаква книга за помещението да правя, която книга излезе 200-300лв. ако не се лъжа. Тогава жената, която ми направи книгата, инспекторката от ХЕИ ме свърза с нея - та тя ми каза, че такива книги се изискват и за дискотеки и за всякакви помещения, включително и такива малки колички за каквото и да било - ако не се лъжа тогава имахме вече такива колички по центъра на града ни и тя каза, че и за тях трябват такива документи, така че дори да не ти вземат 200-300лв. както на мен, може пак да ти излезе повече от 100лв. Освен това ще ти трябва документ от пожарната, че можеш да си вършиш дейността. Ако не се лъжа ние се разминахме някак си с него, но ти ако не успееш, мисля че и той струва пари.
Относно фирмата - има и евтини варианти за създаване на фирма - препоръчвам ЕООД в твоя случай, но все пак се консултирай с адвокат или счетоводител или и с двете най-добре. Също така смятай, че ако работиш като фирма ще имаш разходи за осчетоводяване всеки месец.
За това не съм сигурен, но може да те накарат и касов апарат да си купиш. Не помня за нашия касов апарат колко пари дадохме, може да е било всички между 50лв. и 250лв. Купихме го нов, това помня. Но не и цената.
Аз това нещо съм го правил преди 4-5 години сигурно. Не помня точно кога. Та както и да е.
За този бизнес специално може да има и други специфични изисквания - проучи нещата. Защото ние някои нещата не ги знаехме и ни дойдоха като допълнителен разход.
Другото както казаха колегите - проучи какви ще са очакваните приходи и по-важното печалби. Колко месеца ти се събират работни и колко неработни. Защото това, че зимата не работиш не означава, че не трябва да плащаш на счетоводителя за месеците, през които не работиш активно. След това - в началото на всяка година идват данъчните декларации. Освен че имаш допълнителен разход за изготвянето на данъчната ти декларация за изминалата година, трябва да си платиш и данъците върху печалбата за изминалата година. Може и да разсрочиш доколкото знам, но това пак са разходи, които трябва предварително да предвидиш.
Другото нещо - проучи от къде ще купуваш нужните ти продукти. Колко ти е разхода на ден за варенето на тази царевица. Каква ще ти е печалбата от цялото това нещо.
След това - прави си сметката и по следния начин. Преди да започнеш бизнеса или трябва да имаш много добра представа колко ще е цялата инвестиция, или поне някаква представа. Ако си проучила всичко добре - сложи поне едни 20% допълнително за разходи за всеки случай. Не искаш да изскочи нещо, без което не можеш да започнеш бизнеса, вече да си почти започнала, но да нямаш парите да си осигуриш това нещо или документ. Ако не си направила точни сметки за потенциалният размер на инвестицията - по-добре този процент резервни пари да е по-голям от 20% от планирана инвестиция.
И освен това имай предвид, че българската бюрокрация е нещо ужасно. Ако искаш нещо да се свърши бързо - най-вероятно има такава опция, която е платена. Ако не - чакаш за всеки документ някакви баснословни срокове. За всяко малко нещо имаш някакви баснословни такси по банките, които някой път дори надвишават самата сума, която трябва да преведеш за нещо малко например.
Друго - фирмената банкова сметка има месечна такса, която е доста по-голяма от тази за физическите лица. Пак си е разход.
И нещо друго.
Може би също е много важно за това, което мислиш да правиш - никога не слагай всичките си яйца в една кошница. Винаги е добре да имаш план Б - просто за всеки случай.
Та това са практическите съвети, които в момента мога да ти дам, за тях се сещам.
Поздрави!