От: Колко бихте платили, за да сте спокойни за сайтовете си?
Чакайте малко, под келеши имах предвид тъпите клиенти, които до оня ден не са знаели кво е тва животно хостинг и си мислят, че веднъж регистриран, домейнът им принадлежи за цял живот....Разбира се, че съм за това потребителите да имат поне някаква елементарна култура на тема сигурност, като може да си осигурят сигурността и без да са разни нинджи-програмисти (образно казано) и т.н. ама трябва някой да чете.
За мониторинг на сайта - имаше някакъв туул, не ми се рови, на 15 минути пуска пинг до сървъра ти и така проверява дали е онлайн. 15 минути беше безплатната версия де, имаше и за през 1 минута платен план...
И все пак ми е интересно (примерна ситуация): На споделен хост с 1 IP адрес Иванчо си инсталира уърдпрес, сложи тема от одобрените в уърдпрес.орг, няколко хубави плъгини (разбирайте написани с надежден код, а не разни нуллнати шитни), а в същото време Драганчо буха разни плъгини и теми, взети кой знае от къде и отнякъде изведнъж се инжектира зловреден код с псувни на руски (примерно) и се разпространява по файлове на целия сървър (имаше такива случаи описани и в този форум, не говорим за фолклор въобще). Гугъл започва да пищи, че "този сайт може да е опасен за компютъра ви" и така изписва и за сайтовете на Иванчо, Петканчо и Марийка, въпреки че не те са блъскали плъгини с неясен произход. Драганчо се чуди "кво става тука бе", Иванчо и Петканчо пишат ядосано на съпорта, че има проблем, а Марийка решава да си купи пакет, който да ѝ следи сайтовете, дали не се е намърдал зловреден код и да алармира съпорта на секундата за това. В тази ситуация - защо Марийка трябва да плаща за простотиите на Драганчо? И защо хоста трябва да предлага услуги за мониторинг и т.н. като отделни пакети? Ако искаш отделни пакети - вземи си unmanaged VPS, работи си по него, слагай си сам защити ако можеш, пък ако не - доплащай си за съпорт ако искаш и толкова. Ама на споделен хост с обявена 24х7 поддръжка, такива номерца не са за там....