В момента в главния ми нов бизнес вкарвам по около 200лв. на месец, като това включва главно трупане на активи, които после да монетизирам. Бях си определил месечен бюджет между 1 000лв. и 2 000лв. на месец, но за съжаление парите, които вкарвам, са пряко свързани с време, което трябва, за да се инвестират парите ефективно, а тъй като времето ми е кът, залагам на това да трупам в момента семенца, които постепенно да посея и да дадат плод.
Иначе в миналото съм инвестирал между 5 и 20к свързани с онлайн идеи, но това беше, когато цялото ми внимание/време беше насочено към разработването на точно определена идея.
Независимо от размера на инвестицията, винаги планувам нещата така, че да мога да инвестирам 100% от приходите/печалбите обратно в идеята в рамките на поне първата година, ако не мога да си го позволя не се захващам. Не обичам да работя на ръба на финансовите ми възможности, за това винаги слагам поне 20% отгоре фък ъп money.
А момента просто нямам времето за такива 5-20к излиания - вкарвам по 200лв., печеля около 200-300лв.( т,е, не съм на загуба) и главното е, че трупам активи, които с достатъчно свободно време в последствие ще мога да превърна в leveraged income - т.е. пари, изкарани с вече положен труд, полу-пасивен доход. Разликата между leveraged и passive income за мен идва от това, че при leveraged income все пак трябва да положиш усилия за маркетинг/брандиране/къстъмър сървис и не всяко от тези неща може да бъде аутсорснато ефективно.
Ех, ако дните бяха по 50 часа вместо 24...