Биг казал между 0 и 200лв. в зависимост от това от къде тръгваш, накъде отиваш и какви компромиси си готов да направиш, или каква част от работата можеш да свършиш сам.
Аз имам около 15 Wordpress магазина, разхода ми е 20-40лв. на месец за хостинг за всички общо, но с уговорката, че хотинга би струвал толкова и само за един магазин.
Ползвам една и съща тема на всички, която ми струваше 100лв. Като маркетолог знам, че темата не ми продава продуктите, просто ми трябва нещо, което ще изглежда добре с моите продуктови снимки и няма да пречи на продажбите да се случват.
Разходи за инсталиране и поддръжка нямам, тъй като приятел програмист ги поддържа, но в краен случай ако трябва да наемеш някой, не би трябвало да е повече от 100-200лв. инсталация на нещата и 50-100лв. на месец поддръжка на магазин, много по-малко ако са ти като мен 15 и всички се поддържат от един и същ човек.
Познавам хора, които дават и по 200 000лв. за сайт. 5 000лв. или 1 000лв. Разликата обикновено е, че при по-скъпите неща плащаш още повече в последствие, защото всички тези къстъмизации изискват допълнителна работа по сайта в последствие, особено хората с къстем сайтовете ми се плаче като ми кажат какви пари дават за промени поо сайтовете си, докато платформи като Shopify биха им дали същата функционалност за 1/1000 от парите.
Краткия отговор: Можеш да направиш приличен онлайн магазин за 0лв. ако имаш уменията, можеш да го направиш за 100-200лв. ако ти липсват някои от уменията, или можеш да го направиш за 2 000лв. ако решиш че ти се дават пари на вятъра, защото лесно могат да се намерят Wordpress специалисти, които ще ти вземат по 20-30лв. на час и ще са готови за 10-15 часа.
Аз лично съм давал 1 000лв. за къстемизиран Shopify сайт - мога да ти кажа, че нямаше абсолютно никаква разлика спрямо безплатните Shopify сайтове, които съм създавал за себе си. И накрая пак ми отне същия брой часове да го доизкусуря. + допълнителни пари да докъстъмизираме нещата, които не ни изкефиха.
На мен са ми предлагали 1 000 - 1 500лв. за направа на Shopify сайт( с готова тема, просто да наредя съдържанието + продуктовите описания), но винаги съм отказвал, тъй като да го направиш като хората е 30-50 часа тегава работа, която за тези пари не си струва. Обикновено съветвам такива клиенти да си наемат отделно технически човек за направа и един маркетолог за концепция, и да комбинират двете, а не да очакват някой да им направи перфектния сайт сам, или пък да платят на фирма, която ще прибере 2/3 от парите като горница и ще сложи на двама работника да скалъпят нещо, колкото да не е без хич.
Ако приема да работя по къстем проект, бих взел между 3 000 и 5 000лв. за концепция и цялостен копирайтинг, и бих изискал собственика да е готов да наеме някой програмист за 25лв. на час за 20-30 часа да помага с техническата част. НО АКО ЩЕ СЕ ПРОДАВА ГЛАВНО ПРЕЗ ПЛАТЕН ТРАФИК - ТОВА СА ПАРИ НА ВЯТЪРА. Повечето магазини продават 98% продуктите, които активно рекламират, не бих дал 5к лева, за да оптимизрам останалите 2% от поръчките да станат 3%.
Пак казвам - в повечето случаи.