Конкурс за идея на домейн! .COM

DonMakaveli

Well-Known Member
Здравейте,

седмици наред се опитвам да намеря свободен домейн .com , но безуспешно... Търсих дори и през специализирани сайтове предлагащи откриване на свободни за регистрация домейни като http://www.bustaname.com/

Мисля, че в главата ми вече е пълна каша и започнах да мисля повече глупави съчетания с букви и думи.

За това предлагам награда от 10 долара през PayPal за предложение за регистрация на свободен домейн .COM

Изискванията са:

- Англоезичен сайт. Да няма български думи.
- Нишата е дрехи - мъжки и дамски.
- Не бих желал домейна да съдържа ключова дума - dress, clothing, clothes и т.н.
- Може да е от една дума или от две съчетани. Ако е една дума (да не е повече от 9-10 символа)
- Да не съдържа тире
- Приемам и дума за бранд

- Ако някой се сети за домейн, който ми хареса и реша да регистрирам, мигновено го оповестявам в темата, и му превеждам 10 USD по PayPal

ПРЕДЛОЖЕНИЯТА ИЗПРАЩАЙТЕ САМО НА ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ!

Благодаря Ви предварително!

От: Конкурс за идея на домейн! .COM

От една дума е направо приключение да намериш. Вероятно 99.9% от съществуващите английски думи са заети. Зает е и голям процент от думите с умишлено допусната една правописна грешка. Ако държиш да е една дума, трябва да се ориентираш към такава с поне две правописни грешки. Но, според мен, докато с една грешка е приемливо, дори ефектно, то с две и повече по-скоро ще буди недоверие.

Аз бих ти препоръчал две думи, макар и неразделени с тиренце (и аз не съм фен на тиретата в домейните). Ето ти един безграничен генератор на идеи: Избираш си няколко съществителни - препоръчвам ти това да са някакви потенциални герои: например животно или плод, който в последствие да бъде одушевен в логото (ананас с очи, крака и шапка, например). И към този герой прибавяш прилагателни, които по същество са неприложими за него. Например розов лимон (pink lemon), синя костенурка (blue turtle), дебел жираф (fat giraffe), мързелив крокодил (lazy croc), луд гущер (crazy lizard) и т. н. - вариантите са неизброими. Нарисуван впоследствие един такъв герой от кадърен графичен дизайнер или художник може да стане едно много сполучливо и запомнящо се лого. И още нещо интересно: потребителите са предразположени да запомнят по-лесно именно такива невероятни комбинации (пример: по-лесно биха запомнили gentle pig, отколкото fat pig). Ако пък двете думи са рими или започват с една и съща буква, направо си ударил джакпота. Пример: Bleepy Sheep или Smart Shark.

Вероятно 90% от гореизброените примери са заети, ако не и всичките. Но, ако му удариш един brainstorming за няколко часа, сигурен съм, ще ти дойдат прекрасни идеи и ще откриеш поне десетина свободни .com домейна. Оттам нататък ти трябва добър художник, който да ти нарисува героя и да измислиш подходящ слоган, за да го обвържеш с продаваните стоки.

Ето идея, която сега ми хрумва: urbanshark.com (зает е, няма смисъл да проверяваш). Логото си го представям една изтупана мъжка акула в изправен вид (като човек), облечена в стилно черно сако и папионка (може да се добави бомбе и/или бастунче) с един сигурен и устремен поглед (като мъж от реклама на Bentley, например) и съответно слоган, свързан с това, че предлагаш дрехи, насочени към мъжете в града, които знаят какво искат: Urban Shark: Rule the ocean of style!

ПП: Другото предимство на един такъв герой е, че в повечето случаи той може да бъде универсален. Ако решиш някой ден да смениш вида на стоката, която продаваш (например от дрехи на часовници или препарати за почистване) с един лек редизайн на логото и смяна на слогана, можеш да запазиш домейна и да продължиш да будиш асоциации в потребителите между бранда и продавания продукт.

Успех! :)

От: Конкурс за идея на домейн! .COM

@veda Направо ме накара да се замисля. Наистина примерите, които даваш са някак си ''на мода''. Подобен пример за това е Thunderbird.
Да, наистина може да се наложи като много интересен и бързо запомнящ се бранд :)

Имаш репче от мен :)

Ако се сетиш детайлно за някаква идея, драскай :)

Горе