От: Конкурс за лого на "Лудогорец"
Този конкурс е същата смехурия като онзи конкурс на базар.бг. Въпреки, че го спечели колежка от форума, и в крайна сметка беше заслужена наградата, най-грозните лога имаха най-много гласове, понеже беше тип "кой има най много приятели във фейсбук".
Аз даже не очаквах за моите анимационни герой да получа толкова гласове
200 гласа си е постижение, още повече, че съм взаимствал и аз някой елементи, ама то всеки взаимства, ако някой дизайнер каже, че не го е правил значи не е искрен на 100%.
Не прави подобни изказвания. Това, че ти не може да направиш или измислиш нещо, не значи, че друг не може и лъже ако твърди обратното.
Взаимстването - в началото като се учиш, докато още не си направил 10 лога и не знаеш как да нарисуваш нещо. Дори тогава е неправилна практика. За по-сигурно, застани пред празен лист хартия, без да гледаш в нета, нарисувай 10 скици, отвори тогава гугъл, махни тези, които приличат на някое друго известно лого, и остави уникалните.
Да вземеш пари за нещо, което не е твой труд или идея е меко казано непрофесионално. Особено когато става дума за нещо с по-големи мащаби и се наричаш "дизайнер".
Знам, че в България сме свикнали да не зачитаме авторски права и т.н. и на половината фирми логата са свалени от гугъл и правени в Word. Това не е оправдание.
Използването на фотография като източник на информация е нормално. Трябва да гледаш орела за да го нарисуваш като хората. Но в другия случай, когато графиката е много близо до оригинала и правиш от една илюстрация друга, вече си е копиране.
Ако ти се дадат едни пари за съответното лого, което бъде избрано, участва в хиляди рекламни материали и доведе до печалбата на милиони, а след известно време авторът на оригиналния символ, който го е регистрирал някъде и има документ предяви искане, ще изгориш и то много сериозно.