Коя статия има по-добро ROI - Тази от 1000 или от 2000 думи?

Коя статия има по-добро ROI?

• Общо гласове
    12

Blinky

Owner
Днес четох една статия и исках да питам и вас. Аз смятам, че и двете са супер добре. Но лично аз обичам "кратките", ако мога така да кажа за статия от 1000 думи. Точно, ясно и кратко, това е. ;) Много е яко да имаш 2000 думи, ама и много писане, но и много инфо и много кл. думи. :)

http://www.searchenginejournal.com/1000-word-post-vs-2000-word-post-better-roi/112156/

Ако се сетите нещо. Ще се радвам да споделите. ;)

От: Коя статия има по-добро ROI - Тази от 1000 или от 2000 думи?

Блинки, честно казано, аз като видя статия 2000 думи и 3 минути скрол, ми действа отегчително още преди да съм започнал с четенето. По-добре е да се раздели на части според мен. По-добре е да направиш един "блог панаир" и хората да следят поредицата, отколкото да изсипеш 2000 или повече думи на куп. Разбира се това е мое мнение и не ангажирам никой с него.

Аз лично гласувах 1000, но зависи от доста неща.

Каква е целта на статията, да информираш или продаваш? Какви статии са свикнали да четат потребителите в твоята ниша? А какви статии желаят?

Иначе качеството е по-важно от количеството думи в статията, а това да имаш наистина добър "писач" е безценно!

Аз редовно правя по 2-3000 и са си доста успешни. Зависи какъв е сайта, какви са посетителите, каква е статията. Ако се пише по една тема, тази дължина може и да е много. Но ако е от типа на топ 10 например, 2000 думи са минимума според мен.

TLDR
Единствено както каза колегата за топ ХХХ, ама и там по-добре на части.

Представете си, че говорим за статия от типа - топ 100 на най-интересните места на света. Има съдържание, което трудно се събира в 1000 фуми. :) А разделянето на една 2000-думова статия на две е добра опция, но така реално се разцепва и потребителя, ако реши на един дъх да.я.изчете. :)

Много зависи от нишата, забелязъл съм, че когато пишем статии на медицинска тематика, колкото е по дълга толкова по-добре и тук 2000 думи са перфектни, самия потребител има медицински проблем и отдава много време за четене и като влезе и скролне дългата статия, веднага остава и започва да чете. Но виж, ако си писъл статия, как да инсталирате дадена програма или нещо от сорта и потребителя види 2000 думи, веднага излиза, но затова си праскате и рекламка на някое по видно място, дългите статии гошо ги обича, ако са качествени, а всеки посетител може да донесе някакви печалби дори и да излезе от сайта на 5-тата секунда но през реклама от адсенса :D

Много си зависи както от статията така и от потребителя, има хора които обичат много да четат, други да прекарат нещата през пръсти. Абе луда работа.

Важно е и как ще изчисляваме РОИ-то, времевия хоризонт.
Ако статията директно продава е едно, ако е просто събираща социален трафик е друго, ако е за дългосрочен трафик е трето...

От: Re: Коя статия има по-добро ROI - Тази от 1000 или от 2000 думи?

ROI в най-общия му смисъл - по време или след прочитането да предизвика някаква реакция - да накара някой да кликне някъде с две думи. ;)

Реакция, но не само да кликне, ами и да купи, особенно ако продаваш продукт. Една статия трябва да подгрява потенциалния клиент така че да е готов да купи, а не само да го накара да кликне.

Кой вариант бихте избрали?
Статия А, 100 клика на 1000 посетители, от които 5 купуват продукта или статия Б, 50 клика от 1000 посетители от които 6 купуват продукта?

Да, така е. Но ние след клика, който явно е един вид "конверсия" на потребителя да продължи, натам вече е божа работа - може сайта, на който попада да е с добра или лоша конверсия, нас реално ни вълнува до момента, в който качеството на статията е допринесла за възбуждане на интерес в потребителя. След клика - вече идва друга вселена както се вика. :)

Като цяло е в една екосистема, но разделено на отделни - всеки си има своите характеристики и особености. Може статията да праща 100, но да конвертира 0 заради кофтия сайт след линка, може да праща 100, от които поне 10 са сигурни купувачи, но защото конверсията е супер. Факт е, че е пратил 100 и в двата случая и то добре филтрирани таргетирани потребителя. :)

От: Re: Коя статия има по-добро ROI - Тази от 1000 или от 2000 думи?

Да, така е. Но ние след клика, който явно е един вид "конверсия" на потребителя да продължи, натам вече е божа работа - може сайта, на който попада да е с добра или лоша конверсия, нас реално ни вълнува до момента, в който качеството на статията е допринесла за възбуждане на интерес в потребителя. След клика - вече идва друга вселена както се вика. :)

Като цяло е в една екосистема, но разделено на отделни - всеки си има своите характеристики и особености. Може статията да праща 100, но да конвертира 0 заради кофтия сайт след линка, може да праща 100, от които поне 10 са сигурни купувачи, но защото конверсията е супер. Факт е, че е пратил 100 и в двата случая и то добре филтрирани таргетирани потребителя. :)

Да, прав си от гледна точка на афилиейт маркетер.

Re: От: Re: Коя статия има по-добро ROI - Тази от 1000 или от 2000 думи?

Да, прав си от гледна точка на афилиейт маркетер.

Не само, дори да се занимаваш с дропшипинг и да препращаш към магазин, ли дори съдържането да успее да закачи до толкова вниманието на потребителя и в същото време да имах доста релевантни реклами от Google, пак е съща логиката.

От: Re: От: Re: Коя статия има по-добро ROI - Тази от 1000 или от 2000 думи?

Не само, дори да се занимаваш с дропшипинг и да препращаш към магазин, ли дори съдържането да успее да закачи до толкова вниманието на потребителя и в същото време да имах доста релевантни реклами от Google, пак е съща логиката.

Зависи, дали говорим за статия, която предоставя инфо или такава, която цели да продаде. Ако е първото си прав, ако е 2-рото и имаш магазин да речем, тогава може да направиш така, че продукта да се купи с няколко клика и ако си ги убедил достатъчно, едва ли ще се откажат точно когато трябва да платят.

Вече там като някой се откаже, може да си сложиш пиксели и да им напомняш.

Да, така е. Аз лично обаче селс пейд от 2000К скоро не съм виждал, освен някои много детайлни ревюта, които могат свободно да се причислят към селс текстовете. :)

Давайте още и още мнения и коментари. Между другото, явно хората си знаят кое им харесва най-много и кое смятат, че нови по-добро ROI. :p

Днес четох една статия и исках да питам и вас. Аз смятам, че и двете са супер добре. Но лично аз обичам "кратките", ако мога така да кажа за статия от 1000 думи. Точно, ясно и кратко, това е. ;) Много е яко да имаш 2000 думи, ама и много писане, но и много инфо и много кл. думи. :)

http://www.searchenginejournal.com/1000-word-post-vs-2000-word-post-better-roi/112156/

Ако се сетите нещо. Ще се радвам да споделите. ;)

Ако са 2000 думи разбити от разни картинки, слайдове, клипчета, нещо интересно и визуално запомнящо се - мога да изтърпя, но един гол текст, в което единственото красиво нещо е, че е разделен на параграфи... хваща ме мързела преди да прочета 1/4. Предполагам, че с повечето е така.

От юзърска гледна точка по мое мнение 1000 думи (и по-малко е по-добрия вариант).

От гугълска гледна точка - с 2 ръце за 2000 думи. :)

PS: Сега се сетих за ревютата на Emag - признавам си - харесват ми. НЕ е гол текст, а е разбит от картинки, свързани със самото ревю. Според мен - така се прави.

Блинки, честно казано, аз като видя статия 2000 думи и 3 минути скрол, ми действа отегчително още преди да съм започнал с четенето. По-добре е да се раздели на части според мен. По-добре е да направиш един "блог панаир" и хората да следят поредицата, отколкото да изсипеш 2000 или повече думи на куп. Разбира се това е мое мнение и не ангажирам никой с него.

Естествено, такива писаници и писания са единствено, за да хранят Мъшийната, не са за хора ахаха

Re: От: Коя статия има по-добро ROI - Тази от 1000 или от 2000 думи?

PS: Сега се сетих за ревютата на Emag - признавам си - харесват ми. НЕ е гол текст, а е разбит от картинки, свързани със самото ревю. Според мен - така се прави.

Май трябваше да дам и ревютата като пример, но реално тогава преобладаващия отговор щеше да е с 2000 думи. :)

Ако съдим онлайн статиите еднакво рефлектиращи като обикновенни статии във вестник. То за мен една статия от 2000 думи ми прилича повече на книга. А книга чета само като знам предварително автора и резюмето.
Като се има предвид правя съпоствка с 24 часа и Труд. Статиите вътре са придружени със снимки и различни шрифтове в заглавията, а самите статии не са дълги.

Има и дълги на 2 страници но са придружени с повече снимки и инофрмация, както спомена колегата в първия си коментар.

Има и друг момент. Хората (повечето) влизат в интернет, за да си свършат работата набързо. Което автоматично означава, че статия от 2000 думи малко отдръпва хората. Виждал съм какво е бърза проверка, аз съм я правил, нещо което искам да науча за секунди, и определено 2000 думи ми идват малко в повече, но определено ако имам достатъчно време, ще се зачета и изчета една страница от 2000 думи, но последно време съм се забелязал да го правя за някои менюали или онлайн учебници. ;)

Горе